• Redactie

Akkoord over internationale basisschool in Hoofddorp

HOOFDDORP De Stichting Openbaar Primair Onderwijs Haarlemmermeer (SOPOH) heeft toestemming gekregen van het ministerie van Onderwijs om vanaf januari volgend jaar in Hoofddorp een internationale basisschool te starten. Onderwijswethouder John Nederstigt heeft dat dinsdag tijdens het wekelijkse persgesprek bekendgemaakt.

De Metropoolregio Amsterdam (MRA) heeft 264.000 euro toegezegd voor vestiging van de nieuwe school. De gemeente draagt maximaal 300.000 euro bij aan de aanloopkosten. Volgens wethouder Nederstigt komt de school op een plek in Hoofddorp die makkelijk bereikbaar is per auto en per openbaar vervoer.

Er is in de regio Amsterdam veel vraag naar internationaal onderwijs. De verwachting is dat het aantal kinderen van expats en andere buitenlandse werknemers in 2021 in Haarlemmermeer alleen al zal zijn gestegen tot 1200. Er zijn op dit moment al lange wachttijden voor een internationale school.

De financiering van de nieuwe school staat volgens John Nederstigt los van de extra impuls die het kabinet wil geven aan het internationaal onderwijs in de Randstad. Daar is kort geleden 10 miljoen euro beschikbaar voor gesteld. Nederstigt zei dinsdag dat er ook nog overleg plaatsvindt over de komst van een middelbare internationale school.

In de gemeenteraad is al geruime tijd aangedrongen op de vestiging van een internationale school. Met name de VVD hamert er al jaren op. De komst van een internationale school wordt beschouwd als een belangrijke voorwaarde voor het binnenhalen van nieuwe internationale bedrijven.

Wethouder Nederstigt zei dinsdag blij te zijn dat de inspanningen nu zijn beloond. "Ik heb altijd gezegd dat de komst van een internationale school wel iets anders is dan het kopen van een pot pindakaas. Het is een langlopend proces."