• Ton Dijkstra

Alleen VVD niet blij met nieuwe AM Groep

HOOFDDORP De VVD is als enige partij in de gemeenteraad niet tevreden over de plannen voor de nieuwe AM Groep. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat in de gemeenteraad. VVD-raadslid Agnita Bok zei teleurgesteld te zijn over de uitkomst van het proces.

De gemeenten Haarlemmermeer, Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel en Uithoorn beheren nu nog via een gemeenschappelijke regeling de sociale werkvoorziening in Hoofddorp. Door de komst van de Participatiewet begin dit jaar moet deze organisatie op de schop. Gemeenten worden verantwoordelijk voor een veel bredere groep dan alleen SW'ers.

Het plan was eerst dat de AM Groep zou worden opgeheven en dat Haarlemmermeer een compleet eigen werkorganisatie zou gaan vormen. Dat idee stuitte op veel verzet. Critici stelden dat door het verdwijnen van de AM Groep veel kennis verloren zou gaan en bovendien veel mensen hun baan zouden kwijtraken. Ook de Ondernemingsraad van de AM Groep was uitgesproken negatief, evenals veel fracties in de gemeenteraad.

Daarop is voor een andere koers gekozen. De uitkomst is dat de vijf eerdergenoemde gemeenten blijven samenwerken en dat de doelgroep wordt uitgebreid. Als de planning goed verloopt kan de nieuwe AM Groep in juli volgend jaar zijn deuren openen. De vijf deelnemende gemeenten hebben zich inmiddels al akkoord verklaard met dit plan.

Vrijwel alle raadsfracties toonden zich donderdag verheugd over deze variant. Volgens hen blijft de knowhow van de AM Groep, die zo succesvol is, nu behouden. VVD'ster Agnita Bok was minder enthousiast. De liberalen hadden liever gezien dat Haarlemmermeer een eigen werkorganisatie was begonnen.

Wethouder Ap Reinders van Sociale Zaken stelde dat het veel beter is om samen te werken met meerdere gemeenten. Het hele proces hoeft volgens de wethouder slechts weinig banen te kosten. "Dat verlies aan banen zal beperkt blijven tot de vingers aan een hand en dan houd je ook nog vingers over."