• Ton Dijkstra

Ambtenaren Haarlemmermeer en Haarlemmerliede in 2018 al samen

HALFWEG De ambtenaren van de gemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude gaan per 1 januari 2018 al op in een nieuwe organisatie. Dat is precies een jaar voordat de twee buurgemeenten samen fuseren tot een nieuwe gemeente.

Dat is dinsdag bekendgemaakt tijdens een persbijeenkomst in het 110 jaar oude gemeentehuis van Haarlemmerliede en Spaarnwoude in Halfweg. Deze locatie was bewust gekozen omdat de colleges van B en W van beide gemeenten dinsdag hebben ingestemd voor het herindelingsontwerp voor de nieuwe gemeente.

Bij een convenant over het personeel is dus vastgelegd dat de ambtelijke organisatie dus over ruim een jaar al samengaat. Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft in totaal 33 banen en 42 ambtenaren. Afsproken is dat al die mensen een plek krijgen in de nieuwe gemeente.

Al eerder was bekend dat de nieuwe gemeente de naam Haarlemmermeer krijgt. Er wordt nog gestudeerd over een nieuw gemeentewapen. De burgemeesters Theo Weterings en Pieter Heiliegers benadrukten dinsdag dat de nieuwe gemeente een vooral groen karakter krijgt maar dat er ook veel bedrijvigheid is met Schiphol en een zeehaven binnen de gemeentegrenzen.

Het is ook de bedoeling dat er in de toekomst meer nieuwbouw komt in de nieuwe gemeente. Burgemeester Weterings sprak over tienduizenden woningen op het grondgebied van de oude Haarlemmermeer. Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft vooralsnog ruimte voor 450 tot 500 woningen, die voor een deel op dit moment al worden gebouwd.

De beide burgemeesters toonden zich ook trots dat ze samen twee grote trekpleisters van het festivalseizoen in huis hebben. Het festival Awakanings met 60.000 bezoekers in recreatiegebied Spaarnwoude opent elk jaar het seizoen en Mysteryland op het Floriadeterrein met dit jaar over twee dagen 120.000 bezoekers zorgt voor de jaarlijkse afsluiting.

De nieuwe gemeente krijgt 4.6 miljoen euro van de rijksoverheid voor de kosten van de fusie. Van dat geld kunnen verbouwingen worden betaald maar ook de aanschaf van nieuwe naamborden. Burgemeester Heiliegers benadrukte dat elke unieke kern in zijn gemeente en in Haarlemmermeer zijn eigen identiteit zal behouden.

De gemeenteraden van beide buurgemeenten worden donderdagavond vertrouwelijk bijgepraat over het herindelingsontwerp. In december wordt er in de raden in het openbaar over gediscussieerd. Het is de bedoeling dat de gemeenteraden op 13 december over het ontwerp stemmen. Als dat inderdaad lukt, ligt de voorgenomen fusie per 1 januari 2019 perfect op schema.