Amsterdam betaalt niet mee aan nieuwe Sloterbrug

HOOFDDORP De gemeente Amsterdam is niet van plan om mee te betalen aan de aanleg van een nieuwe Sloterbrug in Badhoevedorp. Dat heeft wethouder Derk Reneman van Verkeer en Vervoer donderdag gezegd tegen de gemeenteraad.

De huidige Sloterbrug is aan vervanging toe. Een nieuwe brug kost zo'n 5.6 miljoen euro. Toenmalig verkeerswethouder Cees Loggen sloot in 2014 een intentieovereenkomst met zijn collega van het stadsdeel Nieuw-West dat Haarlemmermeer en Nieuw-West elk de helft van de kosten voor haar rekening zou nemen.

Het stadsdeel Nieuw-West bestaat inmiddels niet meer. Zijn taken zijn overgenomen door het centrale stadsbestuur van Amsterdam. Wethouder Reneman zei donderdag tegen de raad dat een nieuwe Sloterbrug geen prioriteit heeft voor Amsterdam. De politiek heeft daarom recent besloten hier voorlopig geen geld voor uit te trekken.

De wethouder gaf toe dat dit een flinke tegenvaller is voor Haarlemmermeer. Volgens hem zit er voor de gemeente niks anders op dan terug te vallen op een 'Plan B'. Wat dat plan is, zei Reneman niet.

De gemeenteraad besprak donderdag ook opnieuw de zo vurig gewenste afwaardering van de Schipholweg van provinciale naar lokale weg met een maximum snelheid van 50 km per uur. PvdA-raadslid Willem Klijn zei dat zijn fractie zo mogelijk de bebouwde kom van Badhoevedorp wil uitbreiden om de Schipholweg snel af te waarderen. De weg zou daardoor geheel binnen de bebouwde kom van Badhoevedorp komen te liggen. De PvdA wil binnenkort een motie indienen om dit te realiseren.

Wethouder Reneman vroeg zich sterk af of deze inspanning kans van slagen heeft. Hij wees erop dat de Schipholweg gewoon een provinciale weg blijft en of die dan binnen of buiten de bebouwde kom ligt, maakt dan niet zoveel uit, aldus de wethouder.