• Het duodorp wordt bijgepraat over de ontwikkelingen op Sugar City.

    Frans Witteman

Amsterdam The Style Outlets welkom

Duodorp blij met komst Sugar City

Frans Witteman

ZWANENBURG Najaar 2020. Dan gaat Amsterdam The Style Outlets op het terrein van de voormalige suikerfabriek in Halfweg open. De metamorfose van het gehele gebied moet in 2025 zijn voltooid. Sugar City is welkom in het duodorp.

Er is veel gebeurd voordat eindelijk de eerste paal voor het outletcentrum de grond in kon en er moet nog heel veel gebeuren voordat de laatste bouwvakker het licht in het schaftlokaal kan uitdoen. Dat werd wel duidelijk tijdens de boeiende presentatie van ontwikkelaar Cobraspen tijdens de jaarvergadering van de dorpsraad hield. De bouw van het centrum is in volle gang en het was dan ook een goede gedachte van het bestuur van de dorpsraad de inwoners van het duodorp Zwanenburg-Halfweg op de hoogte te laten brengen van alle ontwikkelingen. Ontwikkelingen die op beide dorpen van grote invloed zijn. Bedroevend dan ook en voor het bestuur demotiverend dat slechts een handjevol mensen de moeite had genomen naar De Olm te komen.

Amsterdam The Style Outlets wordt het eerste Nederlandse outletcentrum van het Spaanse familiebedrijf Neinver dat overal in Europa dergelijke centra heeft en nog krijgt. Er komen 115 winkels. Naar verwachting levert alleen al het outletcentrum 600 tot 800 arbeidsplaatsen op. Maar daarmee is de koek nog lang niet op. Er komt een hotel met 400 kamers, in de kalkmolen en in de kalktrechter komt horeca en het karakteristieke koelwatergebouw wordt omgetoverd tot restaurant. Mét een groot terras en de mogelijkheid om met een boot aan te leggen. Het havenhuisje wordt in volle glorie hersteld. De pulppersloods, een prachtig gebouw boordevol historie, kan niet behouden blijven. Heel spijtig, zo klonk het. Maar Oscar Persoon van Cobraspen had goed nieuws. "De gevel van deze loods wordt teruggeplaatst. Cobraspen is een ontwikkelaar die de geschiedenis koestert. We hebben voor de keuze gestaan om oude ketels en machines van de suikerfabriek voor oud ijzer weg te doen of om ze te houden. Gekozen is voor het laatste en we geven ze de mooie plek die ze verdienen."

Persoon maakte eveneens een einde aan alle speculaties over de komst van een grote supermarkt. "Dirk gaat deze realiseren Op het dak komen 1.300 parkeerplaatsen." Waarmee hij een gevoelig onderwerp aansneed. Angst voor parkeeroverlast en zorgen over de bereikbaarheid zijn er immers volop. Persoon: "In totaal krijgt het gebied 3.517 parkeerplekken. Op heel drukke dagen kunnen we nog eens duizend auto's kwijt in recreatiegebied Spaarnwoude. En zoals afgesproken is de westelijke ontsluiting een half jaar vóór de opening van het outletcentrum gereed." Vanuit de zaal werd gevraagd de bezoekers te wijzen op het stoomgemaal van Halfweg en kwamen suggesties als een loopbrug vanaf het station en een wandelboulevard langs de Ringvaart. "Het komt allemaal aan bod."