'Autobedrijven vaak dekmantel voor criminelen'

HOOFDDORP Bedrijventerrein De Weeren in Zwanenburg is een broedplaats van criminaliteit. Met name autobedrijven zijn een dekmantel voor criminelen." Dat zei Edwin Meijer van de Ondernemersvereniging Halfweg-Zwanenburg, Boesingheliede en Omstreken donderdag tijdens een discussie in de gemeenteraad.

De ondernemers uit het gebied zijn het eens met het voornemen van het college om autobedrijven en aanverwante handel voortaan te weren. Meijer zei dat het te vaak gebeurt dat goedwillende ondernemers van De Weeren vertrekken, omdat ze de criminele actitiviteiten in het gebied zat zijn.

Tegen de autobedrijven zou wel strenger moeten worden opgetreden dan nu het geval is. De gemeente heeft al eens eerder beterschap beloofd, maar dat heeft verder weinig resultaat gehad, zo vindt de ondernemersvereniging.

Meijer deed een beroep op de gemeenteraad om soepeler op te treden dan het beoogde nieuwe bestemmingsplan voor De Weeren en Zwanenburg-West staat. Als voorbeeld noemde Meijer het toestaan van een speelhal voor kinderen en een escaperoom. Ook zouden showrooms van internetbedrijven een plek moeten kunnen krijgen in het gebied.

De eigenaar van een fitnesscentrum vroeg de raad om medewerking voor meer horeca in zijn bedrijf. Volgens hem is daar steeds meer behoefte aan. De ondernemer zou 24 uur per etmaal open willen en zijn bedrijfsbebouwing fors willen uitbreiden.

De raadsfracties vroegen wethouder Adam Elzakalai van Economische Zaken om begrip voor de wensen van de ondernemers. Partijen vonden het nieuwe bestemmingsplan wel erg behoudend van aard, terwijl er juist ruimte zou moeten zijn voor nieuwe initiatieven. PvdA-raadslid Mieke Booij omschreef het plan als 'een beetje zuinig'. "Het moet juist bruisend worden om ondernemers te trekken."

Wethouder Elzakalai benadrukte dat het bestemmingsplan slechts een juridisch-planologisch instrument is om kaders te kunnen stellen. De andere kant is volgens hem dat de gemeente van goede wil is om alle ondernemers met goede ideeën voor De Weeren een handje te helpen.