• Trudy Witteman
  • Trudy Witteman

'Badhoevedorp krijgt echt een centrum'

BADHOEVEDORP Jarenlang werd er niet meer over gesproken, maar de kogel is door de kerk: het winkelgebied Lorentzplein gaat ontwikkeld worden. Voorzitter Anne Marie Kamevaar van Vereniging Dorpsraad Badhoevedorp: "Het is het beste nieuws van 2017. Eindelijk gaat er echt een centrum komen."

Op het traject van de huidige A9 zijn driehonderd woningen/appartementen gepland. Ze moeten komen tussen de Pa Verkuyllaan en de Kamerlingh Onneslaan, het zogeheten Centrum-exploitatiegebied. Wanneer en waar precies is nog niet duidelijk. Het winkelgebied Lorentzplein lift mee op de ontwikkelingen. De dorpsraad dringt erop aan dat er een integraal plan komt voor het hele gebied.

"Niet alleen kijken naar wat mooi is, maar ook naar het gebruik. Een winkelcentrum moet meer zijn dan een verzameling winkels", benadrukt Kamevaar. "Het moet ook een plek zijn waar je graag naar toe gaat. Een plek met winkels, horeca, woningen en andere voorzieningen." Waarmee ze maar wil zeggen dat het gebied ook leuk moet zijn na sluitingstijd van de winkels. Om dat te bereiken wil de dorpsraad dat er niet apart gepraat wordt met partijen als winkeliers en projectontwikkelaars. "Samen om de tafel en gebruik maken van de hedendaagse inzichten. Niet meer kijken naar de plannen zoals die in 2005 zijn gemaakt." Wat Anne Marie Kamevaar ook heel belangrijk vindt is dat de jeugd wordt betrokken bij de inrichting van het gebied. Omdat het de groep is die zich over pakweg 15, 20 jaar ook prettig moet voelen in het dorp.

De kapvergunning voor het Wandelbos wordt vandaag, donderdag 26 januari, definitief. Dat betekent dat er liefst 609 bomen omgezaagd worden ten behoeve van de aanleg van de nieuwe wijk Park Quatrebras. Een groot deel van het Wandelbos verdwijnt dus, maar daar moet wel iets voor terugkomen. Op verzoek van de dorpsraad heeft Merel Dedding daarvoor een plan gemaakt. Zij studeert Ruimtelijke Ordening en Planologie aan de Hogeschool van Rotterdam en loopt stage bij het Centrum voor Duurzaamheid van de gemeente. Zij heeft haar plan 'Groene A 9' genoemd.

"Maar mede vanwege de leefbaarheid wil ik het héle dorp zo groen mogelijk maken", laat ze de goed gevulde zaal van het dorpshuis weten waar instemmend wordt geknikt bij de mededeling dat de Kromme Tocht, het water waar nu de A9 ligt, terugkomt. Door het hele dorp natuurlijk ogende wandelroutes, aantrekkelijke fietsverbindingen, volwaardig groen. Dedding: "In het centrumgebied blijft overal een strook over van tenminste twintig meter. Daar moet iets leuks mee gedaan kunnen worden."