• Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman
  • Trudy Witteman

Badhoevedorp, nog één nachtje slapen

BADHOEVEDORP Een nieuwe mijlpaal in de omlegging van de A9 nadert met rasse schreden. Zaterdag 17 december vanaf 7 uur 's morgens is de nieuwe A9 vanaf Haarlem richting Amstelveen open voor het verkeer. Naar verwachting gaat in april volgend jaar ook de rijrichting Haarlem open. Dan is de megaklus geklaard en is Badhoevedorp helemaal verlost van de snelweg.

Vanaf vanavond 23 uur rijdt er al geen verkeer meer van Haarlem richting Amstelveen door Badhoevedorp. Noodzakelijk aangezien de komende nacht ten oosten van Badhoevedorp de nieuwe A9 op de bestaande snelweg wordt aangesloten zodat morgenochtend deze mijlpaal een feit is. Twee van de drie rijbanen zijn dan open. Komend weekeinde wordt hard doorgewerkt zodat komende maandag voordat de ochtendspits begint, ook de derde baan gebruikt kan worden.

Vrijdagmiddag wordt het heugelijke feit al gevierd. Bovenop het viaduct dat de nieuwe A9 over de snelweg A4 voert overhandigt Nancy Scheijven, directielid van Rijkswaterstaat een symbolische sleutel aan, hoe kan het anders Piet Bouwhuis. Immers, hij was ruim een halve eeuw geleden een van de initiatiefnemers om de snelweg weg te krijgen.

"Om de wens van het dorp dat de A9 op slot moet, kracht bij te zetten heeft Badhoevedorp destijds een grote hoeveelheid sleutels ingeleverd. Graag geef ik Piet Bouwhuis vanmiddag één sleutel terug ten teken dat het eerste deel van de nieuwe weg open is" Zij doet dat onder luid applaus. Voor Piet Bouwhuis een emotioneel moment. "Het is onbeschrijfelijk mooi dat het zover is. Ik kijk uit naar het voorjaar wanneer de hele A9 omgelegd is", laat hij voor de camera van de regionale omroep NH weten.

Ook wethouder Derk Reneman (verkeer en vervoer) kijkt uit naar het voorjaar. "We zijn een landje van kletsers en van onderhandelaars, maar uiteindelijk lukt alles wel. En daarom kunnen we vandaag deze mijlpaal vieren. De laatste is in aantocht." En die wordt naar verwachting in april 2017 bereikt. Nancy Scheijven: "Dat geweldige moment gaan we met een groot feest vieren."