Bamboeverwerker Bambooder wint duurzaamheidsprijs

HOOFDDORP Bambooder, gespecialiseerd in het op diverse manieren toepassen van bamboevezel, is uitgeroepen tot meest veelbelovende deelnemer van de Circulair Challenge 2016. De hoofdprijs van deze 'duurzaamheidswedstrijd' is een bedrag van 50.000 euro.

De meeste mensen denken bij bamboe al snel aan een bamboehengel of aan een panda die bamboe eet. Maar, zo bewijst het enkele jaren geleden gestarte Bambooder van Marc Bokeloh en Almer van der Stoel, bamboe kun je ook als grondstof gebruiken voor het ontwikkelen van onder andere bio-plastic (toepasbaar in de auto-industrie), houtpoeder-coatings, 3D-houtprinting, papier, pallets of poederverf. En dan gaat het met name om de vezel van de bamboeplant.

Die 'vondst' leverde het bedrijf Bambooder vorige week een bedrag van 50.000 euro op. Dat bedrag was de hoofdprijs in een duurzaamheidswedstrijd met de naam Circulair Challenge. In deze Challenge (wedstrijd) draait alles om het optimaal hergebruik van grondstoffen (géén afval) waarmee fossiele (steeds schaarser wordende) grondstoffen bespaard worden en het milieu gespaard.

Ter vergelijking: de door Bambooder geproduceerde onderdelen van bamboevezels kunnen concurreren met traditionele niet-duurzame materialen zoals staal, glasvezel, carbon en plastic. Daarnaast heeft bamboe als groot voordeel dat de plant snel groeit, bijna overal groeit, bodemreinigende eigenschappen heeft en onaantrekkelijk is voor vogels. Mede om die reden is al een proefveld aangeplant in de omgeving van Schiphol.

Aan de eerste editie van de Circulair Challenge deden negen startende ondernemers mee die zes maanden lang de kans kregen hun product verder te ontwikkelen. Daarbij werden zij ondersteund door onder andere Stichting DOEN en de Delta Development Group. Laatstgenoemde is bijzonder actief op het gebied van duurzaamheid met als zichtbaar voorbeeld het kantorenpark 20/20 aan de oostkant van Hoofddorp.

Het bedrijf had via Owen Zachariasse zitting in de jury, naast Manon Klein van Stichting DOEN, Martijn Schneider en Peter van Heerde van de Rabobank. Dat juist deze groep Bambooder verkoos, kwam mede doordat dit bedrijf al een afnemer van haar producten gevonden heeft.

Mede-initiatiefnemers van de Circulair Challenge zijn de gemeente Haarlemmermeer, Delta Development Group, Dura Vermeer, Rabobank, JAN en Pot Jonkers. Stichting DOEN is inhoudelijk en financieel partner van dit project.

Bambooder was vorig jaar nog een van de genomineerden voor de Share Award 2015. Die werd toen gewonnen door Rigo Verffabriek uit IJmuiden. Bambooder en Rigo werken samen in het ontwikkelen van een nieuwe poederverf.

De toepassingen die Bambooder nu bekend heeft gemaakt vertonen grote overeenkomsten met die van de Miscanthusgroep die in 2014 de Haarlemmermeer Share Award 2014 won met de bijzondere toepassingen van olifantsgras. Het grote verschil zijn de producten: Bambooder gebruikt de bamboevezel voor het ontwikkelen van hoogwaardige producten.

De 50.000 euro gaat naar (verdere) productontwikkelinhg en voor het verder ontwikkelen van machines die de bamboevezel kan verwerken..