• Eigen foto

Bedrijventerrein De Hoek zucht onder overlast valetparking

HOOFDDORP Parkeerterreinen op bedrijventerrein De Hoek hebben in toenemende mate last van georganiseerd wildparkeren. Het dieptepunt werd maandag bereikt toen het privéparkeerterrein van het kantorencomplex aan de Kruisweg 643 was gevuld met illegaal geparkeerde auto's.

Opgespoorde auto-eigenaars vertelden dat ze een parkeerdeal hadden gesloten via Top Valit Service Schiphol, Park&Go en  Vallet Parking Schiphol. Ze waren in de overtuiging dat hun eigendom op een beveiligd terrein was geparkeerd. Er kwamen woedende reacties, maar aangezien drie van de vier op een zonbestemming vertoeven, valt er weinig te ondernemen.

SCHIMMIG Uit navraag blijkt dat het schimmig is in de wereld van de valetparking, waarbij een vakantieganger of zakenman vlakbij de vertrekhal de auto inclusief sleutels afgeeft. Op internet adverteren meerdere bedrijven met de naam 'valet' en 'parking' erin. Sommige eigenaars beweren niets met dergelijke praktijken te maken te hebben.

"Ik ben slechts een tussenpersoon", klinkt het bij Park & Go. "We zijn een kleine speler, en doen geen zaken in Hoofddorp", wordt verteld bij TopValletparking.nl. "Maar we hebben hier wel last van. Zondag ben ik 21 keer opgebeld door mensen die bij de 'bocht' tussen vertrekhal 2 en 3 stonden omdat ze niet werden opgehaald. Maar ze waren in de war met Top Valit Service. Dat bedrijf biedt stuntprijzen waarvoor je niet eens een chauffeur kunt huren."

TIJDROVENDE KWESTIE Ook andere bedrijven verwijzen naar Top Valit Service Schiphol, maar daar wordt op meerdere nummers niet opgenomen. Dat belooft niet veel goeds, want wanneer de auto's worden weggesleept, zijn de boetes voor de eigenaars. Terughalen blijkt in de praktijk een tijdrovende kwestie.

Op last van de politie is maandag begonnen met het weghalen van auto's op het terrein op de Kruisweg 633. Daar staan auto's dermate geparkeerd dat er een onveilige situatie zou kunnen ontstaan wanneer alarmdienst in actie moeten komen. "We weten niet of dit een officieel parkeerterrein is", vertellen agenten. "Maar deze situatie kan niet worden geaccepteerd."

OVERLAST Het kantorencomplex staat leeg. Er zijn geen werknemers die hinder hebben van de geparkeerde auto's. Elders op bedrijventerrein De Hoek is er wel overlast van vreemdparkeerders. De reden: via de R-Net bushalte zit je zo op Schiphol. Niet alleen werknemers van Schiphol, ook vakantiegangers en zelfs bedrijven maken misbruik van de ruimte de overdag wordt gebruikt, maar 's avonds kan worden ingepikt.

De gemeente kent het probleem van Schipholparkeerders, maar niet in De Hoek. "In Graan voor Visch klaagden bewoners hierover en zijn we met ze in gesprek gegaan", zegt woordvoerder Mieke Spreeuwenberg. "Als oplossing kwam het instellen van een blauwe zone. De problemen in De Hoek zijn niet bekend. Uiteraard staan we open voor overleg, maar dan moeten we wel van de klachten horen."

OPLOSSING Overigens heeft ze wel een pasklare oplossing. "Wanneer er een bord is geplaatst dat het om een privéterrein gaat waar niet geparkeerd mag worden door buitenstaanders, kan er gebruik worden gemaakt van een wielklem. Ondernemers kunnen er een paar aanschaffen en bijvoorbeeld zelf een boete opleggen van 100 euro. Ik heb gehoord van iemand in de buurt van de Ziggo Dome die daar een verdienmodel van heeft gemaakt. Maar vraag me niet waar je zo'n klem aanschaft."

Eric Hoenson