Beelden blijven in Bijbelse tuin

HOOFDDORP Even over elfen kwam pastor Kees van Lent met het verlossende woord: "Nee hoor mensen, de beelden blijven waar ze staan, hier in de prachtige Bijbelse tuin!"

Met een grote glimlach op z'n gezicht bracht Van Lent de boodschap dat het een 1 aprilgrap was. Toch had een handje verontruste mensen de moeite genomen naar de tuin achter de Joannes de Doper kerk te komen.

In de papiereneditie van HCnieuws.nl van donderdag 31 maart liet de pastor nog optekenen na een aantal slapeloze nachten een zeer ingrijpende beslissing genomen te hebben. Namelijk dat de beelden uit de Bijbelse tuin gingen verdwijnen en een nieuwe plek zouden krijgen op Kaageiland.

"Het zal niet zo zijn dat na jaren van inspanning en opbouw van deze mooie tuin, opeens de beelden worden weggehaald", laat een van de bezoekers verbaasd weten. "Dat zou toch doodzonde zijn!"

Pastor Van Lent ziet nog voor zich hoe eind jaren '90 van de vorige eeuw het eerste beeld, voorstellende Jozef en Maria werd geplaatst. Inmiddels telt de tuin zo'n veertig beelden. Ook letterlijk genomen is Van Lent scheppend bezig geweest in de tuin.

Maar even alle gekheid op een stokje. Niet alleen de pastor, maar ook vele andere mensen maken zich zorgen over de toekomst van de Bijbelse tuin. Aan de ene kant heeft het hem goed gedaan dat zoveel mensen begaan zijn met 'zijn kindje'. Aan de andere kant had hij liever alle onrust niet gezien. Onrust die voorkomen had kunnen worden als bisschop Jos Punt zich met wat meer oog voor de werkelijkheid had opgesteld, zegt hij over het ontstaan van deze 1 april grap.

"Van een pater Franciscaan hoorde ik dat zij voor een groep jonge broeders een plek zochten in een middelgrote stad. Ik heb ze uitgenodigd eens in Hoofddorp te komen kijken. We zitten hier redelijk ruim in onze gebouwen en zag al helemaal voor me hoe na een verbouwing van het parochiehuis of de pastorie hier in Hoofddorp een communiteit gevestigd kon worden. Met een gerust hart zou ik de parochie aan hen hebben overgedragen."

Doordat ook de Franciscanen zeer enthousiast waren voor het plan legde pastor Van Lent de unieke mogelijkheid voor aan het bisdom. Het antwoord was als een koude douche. "Bisschop Punt zei letterlijk: 'zo'n mooie plek gaan we toch niet weggeven aan paters?' Dat 'mooie plek' is natuurlijk een groot compliment, maar de kardinale vraag is of bij de huidige schaarste aan pastores het bisdom iemand kan vinden die deze mooie plek mooi en vruchtbaar kan laten blijven."

Ook voor pastor Kees van Lent komt er een dag dat hij met welverdiend pensioen gaat. Hij kan zich nu al zorgen maken over hoe het dan verder moet. "Het is nog zeer de vraag of er dan voor Hoofddorp een nieuwe priester gevonden kan worden. Als er niemand beschikbaar is of er komt iemand die de taal niet goed spreekt, wat blijft er dan over van deze mooie plek? Ik zie dan gebeuren dat de parochie terugloopt en het parochiebestuur genoodzaakt is gebouwen en de tuin te verkopen. Wat gebeurt er dan met de beelden?"

Pastor Van Lent kan zich goed voorstellen dat het voor veel mensen even slikken was, maar nu blijkt het een storm in een glas water te zijn geweest. "Gelukkig maar, laat een parochiaan weten. "Ook al is het vandaag 1 april, ik ben toch maar even komen luisteren naar onze pastor. Je moet er toch niet aan denken dat dit unieke plekje in Hoofddorp gaat verdwijnen. En wat ik dus al vermoeded: het was een grap!"