• Gerard Brom

Beleefde felicitaties voor Forum voor Democratie

HAARLEMMERMEER Forum voor Democratie is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen in Haarlemmermeer. De partij van Thierry Baudet is met 21,4 procent van de stemmen de grootste. Ook GroenLinks kan met een winst van 4 naar 10 procent tevreden zijn.

Fractievoorzitter Beryl van Straten van de VVD heeft gemengde gevoelens bij de verkiezingsuitslag: “In de provincie zijn we twee zetels verloren en zijn we zijn onze positie als grootste partij kwijt. Dat is jammer maar we mogen ook vaststellen dat we een harde kern van trouwe kiezers hebben die gelukkig zien dat wij ons iedere dag inzetten om het goede te doen voor onze gemeente, ons waterschap én onze provincie. Felicitaties voor Forum voor Democratie en ik wens ze veel succes met de coalitiebesprekingen.”

Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! is blij met de verkiezingsuitslag: “21.4 procent stemde op Forum voor Democratie en nog eens 7 procent op de PVV. Dat is een duidelijk teken dat mensen op zijn minst niet gecharmeerd zijn van de ongebreidelde instroom van migranten, de stijgende energienota en de kabinetsplannen om alle woningen van het schone aardgas te halen. Nota bene een brandstof die in alle andere Europese landen wordt ingezet om minder CO2 uit te stoten.

Ook het om zeep helpen van het referendum en het negeren van alle voorgaande referenda heeft er aan bijgedragen dat het vertrouwen in de politiek nu lager is dan ooit.

Mensen willen dat naar ze wordt geluisterd en dat doet de partij van Baudet. Ik denk dat deze gunstige verkiezingsuitslag voor Forum de opmaat is naar een nog beter resultaat bij de volgende landelijke verkiezingen.

Het kabinet heeft zoveel fouten gemaakt dat het vertrouwen van die kiezer bijna niet meer terug te winnen is. De VVD zit in een lastige positie. Over links met GroenLinks in de Eerste Kamer verlengt het leven van het huidige kabinet maar zal tot een nog grotere afstraffing leiden. Ook rechts met Forum voor Democratie betekent het einde van het kabinet en vervroegde verkiezingen. Mijn partij hoopt op het laatste.”

Ook fractievoorzitter Maaike Ballieux van GroenLinks is blij met de uitslag. “Onze partij behaalde in Provinciale Staten negen zetels, een ruime verdubbeling. In Haarlemmermeer gingen we van 4 naar 10 procent. Uiteraard feliciteren we Forum voor Democratie met hun winst, al maken we ons ook zorgen over uitlatingen van de partijtop en over het summiere verkiezingsprogramma van deze partij. We volgen de ontwikkelingen in het Provinciehuis met belangstelling.”