• Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen

Bescheiden Haarlemmermeerse inbreng in nieuwe debatronde

HOOFDDORP De twee Hoofddorpse teams van het Haarlemmermeer Lyceum (Dalton en tweetalig) hebben slechts een bescheiden rol kunnen spelen in de 21e editie van de debatwedstrijd 'Op weg naar het Lagerhuis. Afgelopen vrijdag ging de teamprijzen naar het Ichthus Lyceum uit Driehuis en het 4e Gymnasium uit Amsterdam. De eerste prijs voor speech van de dag ging naar Teun van het Ichthus Lyceum.

Het feit dat de 21e editie van de grootste debatwedstrijd van Nederland startte in het raadhuis in Hoofddorp, heeft de teams van het Haarlemmermeer Lyceum Dalton en Haarlemmermeer Lyceum tweetalig geen (extra) voordeel opgeleverd. Grote winnaar van de eerste voorronde van de debatwedstrijd werd namelijk het Ichthus Lyceum uit Driehuis. Het Ichtus ging aan het eind van de vrijdagmiddag zowel met de eerste prijs voor teamdeelnemers als voor speeches naar huis.

En dat terwijl het Haarlemmermeer Lyceum-team met onder meer Julie, Lotte, Tess, Sander en Naomi in hun midden 's morgen nog zo goed begonnen was met een 4-3 overwinning na drie keer een vaste rollendebat, twee keer een 360 graden debat en één 1-op-1 debat. Voorafgegaan door het uitspreken van de zogeheten V-Rede, een speech van maximaal 150 seconden over een maatschappelijke relevant onderwerp dat je als spreker ook zou kunnen houden bij de Raad van de Verenigde Naties.

Voor het team van het Haarlemmermeer Lyceum sprak VWO-leerling Naomi die uit nadat de vergaderzaal eerst nog een betoog over omgaan met water (hier een overvloed, daar een tekort), had mogen horen. Naomi hield een gloedvol betoog over (het belang van) vriendschap.

Aan de debatwedstrijd doen zo'n 200 scholen voor voortgezet onderwijs (veelal vwo en hoogste klassen van de havo) mee uit diverse provincies. Gestart wordt met voorrondes gespeeld verspreid door Nederland. Het slotstuk is een tv-finale op NPO (via BNNVara). De winnaars van de landelijke finale mogen via jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek brengen aan de Verenigde Naties in New York. De organisatie ligt in handen van Het Debatbureau en Stichting HOPE XXL.

Vrijdag 18 januari is er opnieuw een voorronde in het raadhuis in Hoofddorp maar dan voor de tweede groep scholen uit Noord-Holland.

Bij een 360 graden debat waarbij de deelnemers wisselend voor- en tegenstander zijn van een stelling, zoals 'de verkoop van lachgaspatronen aan jongeren onder 16 moet verboden worden'. De bedoeling is eerst argumenten vóór de stelling te noemen en die te verdedigen, en dan na een aantal seconden argumenten tegen. Een jury bepaalt welk team het best gedebatteerd heeft en kijkt daarvoor naar zaken als inhoudelijke argumenten, wijze van debatteren, bij het onderwerp blijven en nieuwe argumenten inbrengen.