• Ton Dijkstra

Bescheiden thuiskwekers wiet niet aangepakt

HOOFDDORP Inwoners die voor eigen gebruik thuis vijf wietplantjes of minder kweken hoeven niet bang te zijn dat de politie op de stoep staat. Die toezegging deed burgemeester Theo Weterings donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering.

De fracties van Forza! en D66 wilden een motie indienen om te onderzoeken of mensen die om medische reden cannabis gebruiken dit op bescheiden schaal zelf mogen kweken. Die vraag is actueel omdat zorgverzekeraars medicinale softdrugs sinds begin dit jaar niet meer vergoeden.

De motie zorgde voor enige hilariteit in de raadsbanken. Er werd vooral gelachen toen bleek dat CDA-fractievoorzitter Mariëtte Sedee heel goed op de hoogte was van hoe je een joint moet bereiden. En dat terwijl het CDA juist altijd mordicus tegen elk gedogen van softdrugs is.

Burgemeester Weterings haalde de angel uit de motie door te melden dat maximaal vijf wietplantjes gewoon worden toegestaan. Met politie en justitie is afgesproken dat die mensen niks te vrezen hebben. Na die mededeling had het voor Forza! en D66 weinig zin meer om hun motie nog te handhaven.