• Archieffoto

Bestemmingsplan voor steigers in de Ringvaart blijft overeind

HAARLEMMERMEER De Raad van State heeft woensdag goedkeuring gegeven aan het bestemmingsplan voor steigers en meerpalen in de hele Ringvaart. Het plan is een aanvulling op de bestaande bestemmingsplannen in Haarlemmermeer en gaat alleen over de oevervoorzieningen.

Het plan werd bestreden door een inwoner van Vijfhuizen. Hij klaagde bij de Raad over aantasting van zijn vrije uitzicht over het water. Het bestemmingsplan laat toe dat onbekenden een hoge kajuitboot tijdelijk afmeren aan de steiger tegenover zijn woning aan de Vijfhuizerdijk. De hoogte van de kajuitboten wordt niet geregeld in het plan.

Maar de Raad van State oordeelt dat die mogelijke aantasting van zijn uitzicht aanvaardbaar is. Ondanks het ontbreken van regels voor de hoogte van de afgemeerde kajuitboten. Die boten zullen er volgens de Raad niet permanent liggen. Bovendien is beperking van uitzicht in een gebouwde omgeving gebruikelijk, zegt de Raad.

De bezwaarmaker klaagde ook over het massaal legaliseren van steigers die ooit illegaal zijn gebouwd. Maar volgens de Raad zal voor die illegale steigers altijd nog een vergunning moeten worden aangevraagd. Zo'n vergunning kan overigens moeilijk worden geweigerd, omdat het bestemmingsplan die steigers dus al toelaat.