• Het Auster verkenningsvliegtuig uit 1943 dat 5 mei op het Harmonieplein zal staan.

    Frans Tol

Bevrijdingstour met 56 voertuigen door Haarlemmermeer

NIEUW-VENNEP De Nationale Bevrijdingsdag wordt 5 mei in Nieuw-Vennep uitbundig gevierd. Centrale punt is het Harmonieplein met de Muziekkoepel waar als klappers een echte Auster, een verkenningsvliegtuig uit 1943, en een Landsverk m38 pantserwagen uit 1938 geplaatst worden.

Er zullen dan ook diverse kraampjes staan en daar verzamelen de 56 oude legervoertuigen die aan een uitvoerige Bevrijdingstour zullen deelnemen. Het feest begint om 12.00 uur: dan is er een openingsoptreden van de 70-koppige Big Band Haarlemmermeer. De start van de Bevrijdingstour is rond 13.00 uur.

MUZIEKOPTREDENS Op het Harmonieplein is het de hele dag feest, met live muziek optredens, met echte jaren 40 muziek door lokale helden en DJ's, met een optreden van de dames van Swing the Mood die begeleid door een Dodge uit 1944 met een Big Band uit Amstelveen. Zij wisselen elkaar af in de muziekkoepel of op het podium. Men kan zich in of bij die Dodge gratis laten fotograferen. Voor de kinderen wordt er een echt legerkamp opgezet, bij Pier K is er natuurlijk het bevrijdingsterras en in het Ontmoeting Centrum de bevrijdingsbar.

Er komt een vaste snackbar en een legerkeuken waar voor 10 euro een echte vrijheidsmaaltijd genuttigd kan worden die ter plaatse vers wordt klaargemaakt. Rond 15.30 uur is er op het grasveld naast het plein een schietdemonstratie (met losse flodders) die gegeven zal worden door onze Binnenlandse Strijdkrachten. Als afsluiting start rond 17.30 een Bevrijdingspop met ook de ON FLEEK winnaars.

BEVRIJDINGSTOUR De Bevrijdingstour die rond 13.00 uur van start gaat, is vanwege het grote aantal deelnemende legervoertuigen in tweeën gesplitst, maar zij rijden wel hetzelfde traject: maar dan in omgekeerde richting. Een deel gaat richting Hoofddorp om via Rijsenhout en Abbenes nog een tussenstop te maken in het Transport Museum (waar men op de foto kan).

Het andere deel gaat dus via Abbenes, Rijsenhout en Hoofddorp weer richting Harmonieplein. Daar zal dan bij de aankomst rond 14.30 uur een optreden zijn van The Royal Hamilton Light Infantery & The Queens own Riffles of Canada. Dit omdat Nieuw-Vennep ook grotendeels bevrijd is door Canadezen. Ondertussen zal door loco-burgemeester Marjolein Steffens - van de Water, onze lokale veteranen en Dorpskoningin Carla Beenakker een defilé afgenomen worden. De dag zal aaneen gepraat worden door de vooral op luchtvaartevenementen ervaren speaker Erling Brom.

ACTEURS Het Bevrijdingsfeest wordt met hulp van de gemeente, Maatvast en Pier K georganiseerd door de Harmonie Koepelcommissie (Piet den Ouden, Piet Kwak, Eefje van der Kolk, Petra Bakker-Verduyn Lunel, Bastiaan van Aalst en Erling Brom). Deze commissie wordt in de organisatie van de Bevrijdingstour bijgestaan door Els en Frank Hoefnagels, Steve Pearson en Bas Romeijn die de voertuigen en de acteurs regelen. "Samen willen wij niet alleen de bevrijding vieren, maar ook het feest van de vrijheid."

Frans Tol