• Ron van der Steeg

Bewakingscamera's bij twee haltes R-Net tijdelijk op zwart

HOOFDDORP Bij de haltes van R-Net in de wijk Toolenburg en in Vijfhuizen komen volgend jaar bij wijze van proef niet voortdurend bewakingscamera's meer te hangen. Onderzocht wordt of dat van invloed is op de meldingen van overlast.

Dat heeft burgemeester Theo Weterings dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse persuurtje. Hij sprak over de evaluaties van cameratoezicht op haltes van R-Net en op Schiphol.

De gemeente besloot in 2010 en 2011 vier bushaltes van cameratoezicht te voorzien na groeiende meldingen over overlast. Volgens burgemeester Weterings is die overlast inmiddels flink minder.

Besloten om het cameratoezicht in Overbos en Bornholm met twee jaar te verlengen. In de praktijk blijkt het aantal meldingen van overlast daar het grootst. Vooral bij de Brede School in Bornholm is de laatste tijd sprake van overlast door jongeren.

Het cameratoezicht in Toolenburg en Vijfhuizen wordt met één jaar verlengd, zij het dat die dus niet voortdurend operationeel is. Volgens burgemeester Weterings is een proef nodig om te kijken of er bij deze haltes nog wel cameratoezicht nodig is. De camera's moeten namelijk binnen afzienbare tijd worden vervangen en bovendien zijn tegenwoordig mobiele camera's beschikbaar die flexibel kunnen worden ingezet.

In de evaluatie staat dat het cameratoezicht op Schiphol zeer effectief is. De beelden zijn een prima hulpmiddel bij de bestrijding van terreurdreiging, diefstal en andere misdrijven. Vorig jaar waren er 1100 verzoeken voor het opvragen van bewakingsbeelden. In 939 gevallen heeft dat tot een oplossing geleid. Besloten is om het cameratoezicht op de luchthaven met vier jaar te verlengen.