• Ton Dijkstra

'Bewoners Cruquius overvallen door plan nieuwbouw'

HOOFDDORP Inwoners van Cruquius voelen zich overvallen door het plan om langs de Crommelinbaan/Oude Kruisweg in het dorp dertig tijdelijke huizen te bouwen voor starters, urgente woningzoekenden en statushouders. Dat zei HAP-raadslid Sophie van de Meeberg woensdag tijdens het Vragenuur in de gemeenteraad.

Het raadslid wilde weten hoe het met de communicatie is gegaan. Zij vroeg zich af of omwonenden niet op een andere manier op de hoogte hadden kunnen worden gesteld. Van de Meeberg trok een vergelijking met een recente situatie in Rijsenhout, waar inwoners ook niet erg te spreken over de informatieverstrekking van de gemeente.

Haar collega Michel van Dijk van Forza vroeg of de raad niet eerder kan worden geïnformeerd als er zaken spelen. Volgens hem krijgen raadsleden vragen van inwoners over kwesties waar ze totaal niks van afweten.

Wethouder Tom Horn reageerde dat de gemeenteraad pas wordt ingelicht als het college een besluit heeft genomen. Dat was in dit concrete geval afgelopen dinsdag. Vorige week was er echter al een informatieavond voor omwonenden in Cruquius. "Het is zeker onze bedoeling alles zorgvuldig te doen, maar soms moet je wel eens op korte termijn handelen."

HAP-raadslid Van de Meeberg bleef erbij dat de omwonenden van de bewuste locatie in dit geval niet tijdig waren geïnformeerd. "Als je vrijdag wordt geïnformeerd en het college neemt de dinsdag daarop een besluit dan voelen mensen zich overdonderd en buitenspel gezet."

Van de Meeberg voegde er wel aan toe wel blij te zijn dat het college met voorstellen is gekomen om de woningnood aan te pakken. Zij vroeg de wethouder hoe het met de bestemming van de locatie is gesteld. Wethouder Horn antwoordde haar dat met behulp van de crisis- en herstelwet de bestemming snel kan worden gewijzigd. "Het gaat om een maatschappelijk probleem dat we snel willen oplossen."