• Just Justa fotografie

    Justa van Bergen

'Bezoek met vluchtelingen regenboogzebrapad'

HOOFDDORP Het zou een geweldig idee zijn als inwoners van Haarlemmermeer samen met de toekomstige vluchtelingen het regenboogzebrapad in het centrum van Hoofddorp zouden bezoeken. Op die manier kan asielzoekers duidelijk worden gemaakt dat seksuele diversiteit in Nederland volledig wordt geaccepteerd. Dat zei ondernemer Jerry Helmers uit Badhoevedorp donderdag tegen de gemeenteraad.

Wethouder Marjolein Steffens-van de Water opende zaterdag 10 oktober het zogeheten regenboogvlak oftewel regenboogzebrapad in het winkelcentrum in Hoofddorp-centrum. Jerry Helmers was daar bij. Hij zei onder de indruk te zijn van de toespraak van de wethouder en vroeg zich af of die niet in het Engels en Arabisch kan worden vertaald en bij het regenboogvlak geplaatst.

"Seksuele diversiteit in vaak taboe in landen waar de vluchtelingen vandaan komen. Als we bij het regenboogzebrapad met hen in gesprek gaan, kunnen we uitleggen hoe dat in Nederland werkt", aldus Helmers.

De reacties in de gemeenteraad waren gemengd. GroenLinks-raadslid Maaike Ballieux zei voor seksuele veelkleurigheid te zijn. "Iedereen mag zijn die ie wil zijn." Meer zij vroeg zich meteen af of je vluchtelingen met deze boodschap moet confronteren. Die hebben volgens Ballieux wel iets anders aan hun hoofd met de trauma's die ze uit hun thuisland hebben meegenomen.

Andere raadsleden vroegen zich af of de boodschap niet veel breder moet worden bekendgemaakt, want seksuele diversiteit is niet alleen bij vluchtelingen een moeilijk punt maar bijvoorbeeld ook op het voetbalveld.

Wethouder Steffens toonde zich verheugd over de discussie. Zij omarmde het initiatief van Jerry Helmers, maar gaf gelijk aan dat er misschien veel meer mogelijk is op het gebied van seksuele acceptatie. De wethouder gaat daar de komende tijd over nadenken.

Label:

Vluchtelingen