• Koffie met verse spritsen van de bakker.

    Trudy Witteman
  • De Rollator Rock zorgt voor veel hilariteit.

    Trudy Witteman

Bijzonder team-uitje naar het museum voor eenzame ouderen

HOOFDDORP Men neme: Een mooi bakkersidee en voeg toe veel enthousiasme. Vervolgens goed mengen en alles voldoende laten rusten en rijpen. Daarna is het product klaar om geconsumeerd te worden. Het blijkt een heerlijk recept.

Geconsumeerd, dat wordt er volop en met heel veel plezier daar op het Marktplein in het Historisch Museum Haarlemmermeer. Vijftig (eenzame) ouderen uit Hoofddorp genieten deze zondag van een middag vol ontspanning. Met lekkere hapjes en drankjes - advocaatjes met slagroom zijn favoriet - spelletjes, Hollandse liedjes en geanimeerde gesprekken. Met verschillende bussen zijn ze thuis opgehaald en na een prachtige toer door de omgeving voor de deur van het museum afgezet.

SCHOOLREISJE De vaak hoge leeftijd van de gasten maakt het onmogelijk om onder de stoelen te kruipen, maar het nostalgische gevoel van een schoolreisje is wel degelijk aanwezig blijkt uit de reacties wanneer de passagiers uit de bus stappen om regelrecht in de armen van Peter en Aria Gorthuis te lopen, de eigenaren van Gorthuis Bakkerij en Delicatessen bij wie het idee voor deze middag vandaan gekomen is.

"Vorig jaar op Vaderdag hadden we in de winkel een brunch en wat ons opviel was dat er geen ouderen op af gekomen waren. Kennelijk zitten die op zondag alleen maar thuis, bedachten we ons. Hoogste tijd dus om op zondag iets voor ze te organiseren", kijkt Aria achterom. "Iedereen bij ons wilde meedoen. Geheel belangeloos. We maken er een mooi team-uitje van, kreeg ik te horen."

ENERGIE Een eigen zaak, een drukke winkel, maar desondanks sloeg Aria aan het organiseren. Het kostte haar veel tijd, maar de vele enthousiaste reacties gaven Aria enorm veel energie. "Het museum sponsorde de zaal, wij hebben voor de inwendige mens en de zanger gezorgd, Doelen Coach en Hertz zorgden voor het vervoer, Haarlemmermeerverhuurt.nl voor de lekkere stoelen en bloemenstal IJweg voor een bos tulpen bij het naar huis gaan. Ook zorgcentrum De Meerstede verleende alle medewerking. Jammer dat zorgcentrum Horizon geen belangstelling had."

De locatie is een schot in de roos. Een perfecte entourage voor een middag als deze. Het merendeel van de gasten is nog nooit in het museum geweest. De 73-jarige Gerda Branger die 13 jaar in Hoofddorp woont, ook niet. Ze kijkt haar ogen uit en maakt tijdens de rondleiding met haar mobieltje talloze foto's. Als alle rollators zijn geparkeerd, ze staan zelfs in de kerk op het Marktplein, en iedereen een plekje heeft gevonden komen de verhalen en de herinneringen snel los. Boukje van Dijke (72) die zich al 37 jaar Hoofddorpse mag noemen, kan er maar niet over uit dat ze tijdens de busrit door de omgeving op plekken is geweest die ze niet kende. "Ik heb genoten meneer", vertrouwt ze de verslaggever toe.

VERRASSING Wie ook geniet is de 85-jarige Henk Dering die in een aanleunwoning van de Meerstede woont. De feestmiddag komt voor hem op het juiste moment. "Mijn vrouw is een maand geleden overleden. Ineens kreeg ik een uitnodiging voor deze middag. Ik wist van niks. Even op zondag eruit. Het is een grote verrassing voor me", bekent Dering die zich over nóg iets verbaast. "Zo'n bakker die dit organiseert en al het personeel dat op hun vrije dag meedoet, het is bijna niet te geloven."

Ook Lucia Vonsee (81) woont in een dergelijke aanleunwoning. Ze gaat twee keer per week naar de dagbesteding, bezoek krijgt ze niet veel. "Dit is een heerlijk uitje voor me. Je spreekt weer eens andere mensen. Ik vind het ontzettend leuk", laat ze enthousiast weten. "In het museum ben ik nog nooit geweest. Machtig interessant vind ik het. En weet je, toen ik de bus uitstapte en iedereen ons op stond te wachten, voelde ik me net een koningin. Wat ik vanmiddag verwacht? Daar denk ik niet aan. Ik laat me verrassen."

ROLLATOR ROCK Ze wordt op haar wenken bediend. Na de koffie volgt een serie vragen om de kennis over de geschiedenis van Haarlemmermeer te testen. Het wordt een spannende nek-aan-nekrace. Lucia houdt het hoofd koel en juist met háár antwoord op de allerlaatste vraag sleept ze voor haar team de overwinning binnen. Al snel dient zich de volgende verrassing aan: de Rollator Rock. 'Rock around the clock' van Bill Haley. Niet op glimmende dansschoenen maar met glimmende rollators. Gekleed naar de mode van de jaren '50 maken Maudi, Aria en Peter er een geweldige show van.

Lammert van der Woerdt (85) denkt nog wel eens terug aan de tijd van de vetkuiven. Het is historie. Net zoals alles in het museum historie is. De locatie voor het onverwachte feestje kon wat hem betreft dan ook niet mooier. "Dit hebben ze goed uitgezocht. Ik neem mijn petje af voor de mensen die dit hebben georganiseerd. Het moet een hele klus zijn geweest", complimenteert Lammert die ondanks zijn hoge leeftijd nog vrijwilligerswerk doet op heemtuim De Heimanshof, de leden van het bakkersteam.

EMOTIES 'Dit is één grote reis door mijn emoties' klinkt het op een gegeven moment door de bus tijdens de toer door de omgeving. Aria Gorthuis: "En dat is precies waarvoor we het gedaan hebben, want wat is er mooier om deze mensen zo'n mooie herinnering te hebben kunnen geven."

Frans Witteman