• Frans Tol

Boeren in Park21 krijgen subsidie voor bomen

HOOFDDORP Agrariërs in het gebied Park21 tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep kunnen binnenkort subsidie krijgen als zij de randen van hun erf voorzien van bomen of andere beplanting. Dat staat in de regeling Kwaliteitsimpuls Polderlinten, die wethouder Mariëtte Sedee van Ruimtelijke Ordening en Groen dinsdag bekend heeft gemaakt.

In het verleden werden boerenerven vaak omzoomd door singels. Die zijn vrijwel geheel verdwenen, maar een agrariër uit Park21 heeft voorgesteld om de groene afscheidingen in ere te herstellen door middel van bomen en groen. De gemeente heeft dat voorstel nu gehonoreerd.

De gemeente heeft namelijk een bedrag van 1 miljoen euro uit te geven voor het compenseren van bomen. Het geld komt uit de beurs van Rijkswaterstaat, dat her en der bomen heeft gekapt voor de aanleg van wegen. Die bomen moeten uiteraard worden gecompenseerd.

Wethouder Sedee zei dinsdag dat de gemeente ervan uitgaat dat er tenminste vijftien agrariërs uit Park21 belangstelling hebben voor de subsidieregeling. Er is dan per boer maximaal 25.000 euro beschikbaar, want de gemeente trekt in totaal 375.000 euro uit voor de agrariërs. Dat komt neer op zo'n 20 bomen per boer. “Wie het eerst komt, wie het eerst maalt”, zo zei Sedee dinsdag helder.

Agrariërs kunnen vanaf juli dit jaar de subsidie aanvragen. De aanvraagtermijn duurt tot eind september volgend jaar. De bomen en het groen dienen uiterlijk eind 2022 te zijn aangelegd.

Volgens het college is de subsidie niet bedoeld om nieuwe bossen aan te leggen in Park21. De gemeente houdt zelf nog 625.000 euro over. Ook dat geld wordt gebruikt voor het planten van bomen, maximaal 200.

Door bezuinigingen is de aanleg van groen de laatste jaren beperkt tot Park21. Andere plannen om locaties te vergroenen zijn geschrapt. Wethouder Sedee benadrukte tijdens het gesprek met de pers dat dit beleid snel zal worden losgelaten. Ook op andere plekken komt ruimte voor nieuw groen en bomen. Waar dat gaat gebeuren wordt later dit jaar vermeld in een actueel groenstructuurplan, dat aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd.