'Bomen om bij weg te dromen'

HOOFDDORP Stichting M.E.E.RGroen presenteert op dinsdag 10 maart 14 fiets- en wandelroutes en een informatief boekje over monumentale en bijzondere bomen in Haarlemmermeer. Het zijn 'Bomen om bij weg te dromen'. De presentatie is in restaurant Hoofdvaartkerk, Hoofdweg 774, de ontvangst is om 16 en het program start om 16.30 uur.

Het eerste exemplaar zal door Jaap Bond, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, overhandigd worden aan de eigenaren van de oudste bomen in de polder. Het gaat om bomen die ouder zijn dan 160 jaar, dus van voor de drooglegging van de polder. Hoe dat kan, wordt tijdens de presentatie uitgelegd. Ook belangstellenden en andere eigenaren van bomen op de routes zijn van harte welkom en kunnen een exemplaar van de route waarin hun boom is op genomen tegemoet zien.

'Bomen om bij weg te dromen' is het resultaat van 4 jaar research door Franke van der Laan en Ans Röling. Zij doorkruisten de hele polder, spraken met eigenaren over de historie van de boom en zijn omgeving en legden de bomen op foto vast. Met deze educatieve uitgave willen zij de kracht, schoonheid, ecologische, cultuur-historische waarde en economische waarde van oude en bijzondere bomen onder de aandacht brengen en bewoners verbinden met hun leefomgeving..

'Bomen om bij weg te dromen' is een project van stichting M.E.E.RGroen in samenwerking met De Heimanshof. De uitgave is mede mogelijk gemaakt dankzij financiering door de provincie Noord-Holland. De routes zijn vanaf medio maart als set van 14 met boekje en als losse routes te koop bij boekhandel Stevens in Hoofddorp en bij De Heimanshof. De Serie 'Bomen om bij weg te dromen'is een vervolg op eerdere educatieve routes zoals het Bomenpad, Insectenpad, Natuurpad, 21 ontdekroutes in De Heimanshof en is de eerste serie routes die de hele polder dekt. Er zijn acht ommetjes in de grootste kernen, drie wat langere fietsroutes in een deel van de polder en drie themaroutes die door de hele polder leiden (oudste bomenroute, fruitroute, kerkhovenroute).