• Picasa

Boomlabyrint door de boomkronen

HOOFDDORP De natuur- en ontdektuin op De Heimanshof wordt op woensdag 8 april weer opengesteld. Naast het al aanwezige boompaleis, de leemoven, de waterbaan, vleermuizen kelder, totempaal, het wilgenlabyrint en de zandbak is er de hele winter gewerkt om het avontuurlijke boomlabyrint van 15 naar 80 meter lengte uit te breiden. Het enige boomlabyrint in de wijde omgeving van Haarlemmermeer leidt bezoekers op 3 tot 5 meter hoogte kriskras de beek over om vogels en bomen op 'eigen niveau' te ervaren.

Het doel van de Struintuin, onderdeel van heemtuin De Heimanshof, is om kinderen van 2 tot 14 jaar spelenderwijs de natuur en hun grenzen te leren verkennen. De struintuin is gratis en onder toezicht van gastheren en -vrouwen. De tuin is open van 8 april tot en met 1 oktober op woensdag-, vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13 tot 17 uur. Daarbuiten op afspraak of onder begeleiding van (groot)ouders of leraren. Ook zijn er mogelijkheden voor klassen, BSO-groepen of kinderpartijtjes om een begeleid programma af te spreken gecombineerd met een kennismaking met de heemtuin, pannenkoeken of pizza's maken of insectenhotels bouwen.

"De hele natuur- en ontdektuin en het boomlabyrint is duurzaam vormgegeven", laat Franke van der Laan weten. "Dat wil zeggen er is vrijwel uitsluitend materialen uit de natuur of (waardevolle) weggegooide materialen uit de milieustraat van de Meerlanden en elders gebruikt. Door deze werkwijze en de creatieve energie van de Heimanshof vrijwilligers en bedrijven zoals IDEXX, die hebben helpen bouwen, kon er voor € 25.000 een ontdekparadijs met een commerciële tegenwaarde van bijna een half miljoen worden gerealiseerd."

"We zijn met name blij met de materiele steun van de Meerlanden, zonder welke het grootste deel van dit ontdekparadijs voor kinderen niet gerealiseerd had kunnen worden. Ook het advies en de materialen van Staalfabriek de Vos en de technische ondersteuning van vrijwel het hele personeel van IDEXX, heeft bijgedragen aan de avontuurlijke veiligheid van het hele complex."

De feestelijke openingsceremonie is woensdag 8 april om 14.30 uur. Daar is een grote rol weggelegd voor kinderen: zij mogen de cijfercode van de veiligheidshekken helpen kraken. Daarna kunnen de kinderen middels een avontuurlijke ontdekknipkaart de struintuin in gebruik nemen.