• Marina de Wit
  • Marina de Wit
  • Marina de Wit
  • Marina de Wit
  • Marina de Wit
  • Marina de Wit

Boulesballen gooien op Concerto

HOOFDDORP Bewoners aan de Annie Romeinstraat kunnen sinds zaterdag officieel samenkomen op de nieuw aangelegde jeu de boulesbaan. De eer om het lintje door te knippen was aan, hoe kan het ook anders, de wethouder van sport, Adam Elzakalai. Aansluitend mocht hij het eerste balletje gooien. De baan ligt centraal tussen de appartementencomplexen Andante en Moderato en heeft de toepasselijke naam Concerto gekregen.

Rond het middaguur is de baan feestelijk versierd. De rode loper ligt uit. Taartjes worden door initiatiefneemster Marjanne van Staveren op de tafels neergezet. De jeu de boulesbaan heeft een mooie plek gekregen met een wijds uitzicht over de Hoofdvaart. "Toen wij vorig jaar in de hal van Moderato een jeu de boulesballetjes gooiden, is het balletje gaan rollen", begint Van Staveren. Ze heet de wethouder en bewoners welkom. Niet alleen de nieuwe baan pronkt in het opgepimpte grasveld, ook het bankje, dat al was afgeschreven, staat er glimmend bij en de baan is recent omringd door eenjarige en vaste planten.

"Fijn dat ik hier mag zijn. Juist de kleine dingen maken de samenleving mooi", begint de wethouder. Hij vraagt een applaus voor Van Staveren. "De drijvende kracht achter dit initiatief." Elzakalai vertelt dat hij als kleine jongen niet onbekend was met het balspel. "Ik stond zelfs in de finale van de nationale kampioenschappen, maar won niet. Het mooie is dat iedereen deze sport kan beoefenen. Ik hoop dan ook dat bewoners van deze woonomgeving veel van de nieuwe faciliteit gebruik gaan maken. Het is een fantastische sport door weer en wind."

Ans Snoek is een van de bewoonsters en speelt het spelletje alweer een tijdje. "Leuk om te doen en een mooie gelegenheid om bij te beppen", begint ze. "Een echte aanwinst. De regels lap ik soms wel een beetje aan mijn laars. Hiervoor had ik het nog nooit gedaan, totdat mijn kinderen ballen voor mij kochten."

De heer Van Schouten, die vanaf zijn balkon op de baan kijkt, vertelt: Er is zelfs een appgroep aangemaakt. Bij mooi weer ben twee- tot driemaal op de baan te vinden. Ach je bent bezig en hebt contact met elkaar. Je spreekt elkaar anders weinig, wat natuurlijk ook aan jezelf ligt. Gelukkig heb ik nog geen hangjongeren gezien, daar waren we wel bang voor, alleen een kat op de baan. Dus de buurman zie ik af en toe harken."

TWEE IDEEËN Van Staveren is blij dat al haar inspanningen niet voor niks zijn geweest. "Drie jaar geleden woonde ik nog in Voorschoten en daar hadden we een jeu de boulesbaan voor de deur. Er was altijd een vast groepje 55-plussers actief. We hadden het gezellig met elkaar. Nadat het idee hier vorig jaar ook geopperd werd, ben ik me er gelijk hard voor gaan maken. Eigenlijk had ik twee ideeën voor het niet-gezellige grasveld, namelijk de jeu de boulesbaan en een bloementuin."

Van Staveren haalde handtekeningen op en de 'meeste feeling' was voor baan. "Ik kwam in contact met de gemeente en sponsoren. Ik was gisteren nog bij drie tuincentra, die een mooi prijsje voor me hebben gemaakt."