• De broers Maarten en Rolf Meurkens op de binnenplaats van Bogotá

    Jet Kuiper
  • Pianotechnicus Ronald de Jong reviseert en assembleert oude piano's

    Jet Kuiper
  • Zangeres Pyn schrijft liedjes in haar muziek studio

    Jet Kuiper

Broedplaats Bogotá: oud BAM-gebouw nu onderkomen voor kunstenaars

HALFWEG Halfweg hoort sinds dit jaar bij Haarlemmermeer. En daar staat, aan de Haarlemmerstraatweg, een complex met een oppervlakte van 12.000 vierkante meter, het culturele centrum Broedplaats Bogotá. Een plek waar honderden kunstenaars 24/7 kunnen werken in speciaal ingerichte ruimtes. De broers Maarten en Rolf Meurkens zijn de initiatiefnemers.

Buiten zijn gezellige zitplekken met pergola en plantenbakken. Er is een strandje aan de Ringvaart. Een schip aan wal draagt bij aan een landelijke sfeer tussen het Rottepolderplein en het industriegebied van Zwanenburg. Hier startten twee jaar geleden de broers Maarten en Rolf Meurkens met de realisatie van cultuurcentrum Broedplaats Bogotá, waar kunstenaars met verschillende disciplines werkruimte kunnen huren en elkaar kunnen ontmoeten. Binnen bij de hoofdingang van het gebouwen complex is de lunchroom/ontmoetingsruimte waar koffiebarman Clay iedere voorbijkomende kunstenaar begroet met 'dag lieverd'. In een container atelier is pianotechnicus Ronald de Jong aan het werk, in een muziekstudio schrijft zangeres Pyn liedjes voor haar nieuwe album.

WERKRUIMTE 'Zowel in Amsterdam als in Haarlem was gebrek aan werkruimte voor kunstenaars,' vertelt Maarten Meurkens, die 'maatschappelijk ontwikkelaar' voor zichzelf een mooie titel vindt. Maar de broers Maarten en Rolf zijn ook allebei directeur, en in geval van het project Bogotá ook projectontwikkelaars en exploitanten. Met financiële hulp van de gemeente Amsterdam, die meer broedplaatsen wil creëren, de Rabobank en 14 aandeelhouders kon het pand, het oude BAM gebouw, worden gekocht en het project worden gerealiseerd. 'Indien gecertificeerd kan elke kunstenaar vanuit de hele wereld hier terecht,' licht Meurkens toe, 'ook kunstenaars uit Zwanenburg en Vijfhuizen hebben hier al een plek gevonden.'

'Ik was in Haarlem op zoek naar een groot complex voor de huurders,' vertelt Meurkens, 'totdat ik hier langs reed. Wat een lelijk gebouw, dacht ik, maar wel een goede locatie, hier aan de Haarlemmerstraatweg. Een gebouw kan je slopen of, als het kan, een nieuw gebruik geven.' Het gebouw werd gekocht, maar de broers hebben er een maand rondgelopen om te snappen of alles wel kon. Hoewel nog steeds niet af, werd Broedplaats Bogotá in september vorig jaar officieel geopend. Meurkens: 'Er zijn pas 8 van de 17 geplande studio's gerealiseerd, het buitenterrein met de groenvoorziening is niet af en we wachten op de horeca vergunning voor een restaurant met een terras aan het water.'

STUDIO Zangeres Pyn, de 29-jarige Pien Breeuwsma, is aan het werk in één van de geluidsdichte studio's, gebouwd in één van de puntloodsen. Al vanaf haar 16de jaar schrijft ze liedjes. Ze stond op poppodia zoals Het Patronaat en Duycker. Discopop is het soort muziek dat ze samen met haar band speelt. De band, die ook in deze ruimte oefent, bestaat uit een toetsenist, een drummer, een bassist en zelf zingt ze en speelt ze gitaar. Pyn schrijft nu liedjes voor haar nieuwe album. In de tweede loods is het containerdorp gebouwd. In één van de 35 containers restaureert Ronald de Jong van De Jong Pianotechniek oude piano's. Hij stemt piano's, hij reviseert, ook voor bedrijven, maar zijn grote hobby is oude piano's zelf assembleren, waarbij hij kijkt of hij onderdelen moet vervangen of kan repareren. Een oude Bechstein, die op een woonboot door de vloer was gezakt, staat klaar voor het volgende project.

'De link met de naam en de stad Bogotá is dat dit een stad is met ongelofelijk veel kunst en cultuur,' legt Meurkens uit,' er zijn 85 musea en de openbare ruimte krijgt heel veel kunstzinnige aandacht. Als wij hier de 180 ruimtes klaar hebben, zit het vol met zo'n 250 mensen.' In één van de oude loodsen kunnen huurders exposeren, muziekoptredens en andere activiteiten organiseren. 'Helaas is het niet de bedoeling dat er mensen van buitenaf komen optreden of exposeren, hoewel ik voor in de toekomst wel aan die mogelijkheid denk,' besluit hij.

Ruimtes waar 24/7 gewerkt kan worden hebben een oppervlakte van 15 tot 180 vierkante meter. De meeste ruimtes kosten 150 tot 250 euro per maand.

Jet Kuiper