• Renée Heijmans

Buren van de oude A9: Jan Pieter Bart

BADHOEVEDORP Jan Pieter Bart woont op de hoek van de Adelaarstraat en de Sloterweg sinds 1984. Hij woonde een jaartje in Hoofddorp, maar wilde toch weer terug naar Badhoevedorp om dicht bij zijn werkgever de KLM te wonen. "Ik werd getipt destijds voor deze woning, die te koop stond bij Onkenhout. De snelweg was voor mij geen belemmering. Bovendien werden in 1984 de geluidsschermen langs de weg geplaatst, dus had je er geen last meer van."

Jan Pieter heeft sowieso niet veel last gehad van de snelweg voor zijn deur. "Je woont er zo dicht op en het gezoef van de auto's ging over de eerste huizerijen heen. Aanvankelijk had ik wel last van de dilatatiegroef, de overgang van het viaduct naar de weg. Je hoorde dan bij iedere auto en vrachtwagen: dedeng, dedeng. Maar in 1986 werd dat euvel verholpen."

Het viaduct waar hij vlakbij woont, waarop staat dat de doorrijhoogte 2.80 is, maar in feite 3.15, heeft in de loop der jaren voor heel veel 'vastlopers' gezorgd. "Ik denk dat ik wel rond de vijftig keer heb meegemaakt dat een vrachtauto of bus onder het viaduct vast kwam te zitten. Soms eigenwijze buschauffeurs die vergaten dat er ook nog een kap op de bus zat of aan het einde een verhoging met een airco." In 2014 sprongen de waterleidingen op de burgemeester Amersfoordtlaan waardoor het daar helemaal blank stond. "Al het verkeer moest omrijden en dat leidde ook hier bij het viaduct weer tot de nodige vastlopers."

Zijn camera lag steeds in de aanslag: "Ik heb jarenlang foto's gestuurd naar de lokale krant van de meest spectaculaire calamiteiten. Het is maar goed dat ze op een gegeven moment een waarschuwingsbalk hebben aangebracht op 3.15." In mei zal het viaduct aan de Sloterweg worden verwijderd.

Toen er sprake was van mogelijke uitbreiding van de A9 kwam Jan Pieter in actie. "Ze wilden de vluchtstroken gaan gebruiken om meer rijbanen te creëren, maar daar was de weg feitelijk te smal voor. Met als gevolg dat er aan de zuidzijde huizen afgebroken zouden moeten worden om de weg te verbreden. Dat was voor mij aanleiding om toe te treden tot de Dorpsraad om op die manier te vechten voor een betere oplossing." Hij werkte actief mee aan de actie in 2005 om de 20.000 sleutels te verzamelen waarmee de provincie letterlijk 'de sleutel' in handen kreeg om de omlegging te realiseren. "Toen het besluit om de A9 om te leggen eenmaal was genomen was er een echte hoerastemming. Ik was er persoonlijk ook enorm blij mee."

Jan Pieter had geen moeite met de mooie groene wand voor zijn deur maar bemerkt nu wel dat het veel lichter is in huis. En ook qua geluid zijn er verschillen. "Aanvankelijk bemerkte ik een onwezenlijke stilte. Mijn slaapkamerraam staat altijd open en ik kon opeens de mensen aan de andere kant van de straat weer horen praten, zo stil is het." Niet al het geluid is weg. "Afhankelijk van de wind dacht ik het geluid van de startende vliegtuigen van de Aalsmeerbaan altijd weerkaatste tegen het scherm van de weg, maar nu het scherm weg is hoor ik dat nog steeds."

Jan Pieter, die niet helemaal gezond meer is en op termijn graag in de Schuilhoeve wil gaan wonen, verheugt zich op het nieuwe uitzicht. "En ik denk, dat wanneer het viaduct weg is, dat het heel hard kan gaan. Ik wil dat graag nog meemaken hier en ik hoop dat er hier voor de deur veel bomen komen en mooi groen."