• Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Jos van Rooijen
  • Eigen foto

Burgemeester Hoes reikt penningen uit aan redders

HOOFDDORP Burgemeester Onno Hoes heeft maandagmiddag zes keer een penning en oorkonde Van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uitgereikt. Samen redden de ontvangers eind augustus vorig jaar mevrouw Maliha Ibrahimi en de heer Behrouz Entezar uit hun auto die op de kop terechtgekomen was in de sloot naast de A4. Het werd maandagmiddag een mooi weerzien.

Het begon allemaal op een dag om nooit te vergeten. Om precies te zijn 22 augustus 2017. Rijdend over de A4, op weg naar een leuke activiteit, gebeurde waar je als automobilist eigenlijk nooit rekening mee houdt: een ongeluk met meerdere auto's waarbij er één met hoge snelheid van de weg schiet, de berm in en vervolgens in de sloot naast de A4.

Nicolaas Jan Verdoes, Guinevere Moerman, Jorn Jelluma, Christiaan Pagrach, Daniel Schmidt en Emre Acar zullen dat moment nooit meer vergeten. En dankzij hun snelle optreden kunnen ook Maliha Ibrahimi en Behrouz Entezar het nog steeds navertellen. Het is namelijk hun auto die door onbekende oorzaak van de weg afschiet, de sloot in. Op zijn kop.

Maliha is dan nog bij bewustzijn, Behrouz niet meer en weet ook nu nog niet hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en wat er daarna is gebeurd.

Beiden overleven het ongeval, omdat andere weggebruikers hun auto in de berm zetten en naar de auto rennen. Een deur openen gaat niet, waarna uit alle macht geprobeerd wordt de auto te draaien. Het lukt, ondanks de zachte ondergrond, waarna eerst Maliha uit de auto gehaald wordt. Snel daarna volgt ook Behrouz.

Het verkeer op de A4 raast op dat moment door, terwijl 6 mensen hun ware heldendaad verrichten. Hun kleren stinken naar de modder, maar iedereen leeft nog. Dat is het belangrijkste.

Daarom kunnen Maliha en Behrouz hun redders mandagmiddag officieel bedanken als ze weer, voor het eerst, met z'n allen bij elkaar zijn in het raadhuis in Hoofddorp. "Een mooi weerzien", zegt ook burgemeester Hoes. "Want jullie leven nog", zegt hij tegen Maliha en Behrouz. "Omdat jullie deden wat eigenlijk iedereen zou moeten doen", laat hij weten richting de redders.

Die denken terug aan die dag in augustus en reageren met "ineens ging het mis", en "onze grootste zorg was dat er ook kinderen achterin zouden zitten". Dat laatste bleek niet het geval. Wat ze nog steeds bijzonder vinden is dat er maar een paar auto's stopten terwijl er honderden gewoon doorreden. En dat je altijd een mesje in een keer moet kunnen pakken om een veiligheidsgordel door te kunnen snijden.