• Marcel van Hoorn

Burgemeester Hoes: we gaan er iets leuks van maken

HOOFDDORP Waarnemend burgemeester Onno Hoes heeft een goed gevoel overgehouden aan zijn eerste werkdag in Haarlemmermeer. "We gaan er iets leuks van maken", zei hij dinsdag tegen de verzamelde media.

Hoewel hij officieel nog niet eens in functie was, bezocht Hoes maandagavond al een bijeenkomst in het raadhuis met dorps- en wijkraden. "Sommigen waren kritisch en anderen nodigden me meteen uit om langs te komen. Ik heb sterk het gevoel dat mensen het hier graag samen willen regelen."

Onno Hoes maakte dinsdag zijn eerste collegevergadering mee. "Je moet natuurlijk altijd afwachten of het klikt. Het is toch een soort gedwongen huwelijk. Je weet nooit met wie je te maken krijgt. Als burgemeester moet je een goede band hebben met je wethouders. Volgens mij is het een goede ploeg. We hebben wel dezelfde humor, denk ik."

Hoes las dinsdagochtend in de Volkskrant een oproep van zijn opvolger als burgemeester in Maastricht, Annemarie Penn, dat het Zuiden niet mag worden vergeten als regio. "Haar boodschap was: denk aan ons. Ik heb haar geappt, ik ben nu vertegenwoordiger van de Randstad. Maar ik zal altijd sympathie houden voor het zuiden."

Onno Hoes heeft ook ervaren dat in Haarlemmermeer totaal andere thema's belangrijk zijn dan in Maastricht. "In Maastricht is veel te doen over criminaliteit, zoals autoinbraken en zo en over het coffeeshopbeleid. Maastricht scoort hoog op de misdaadmeter. Hier spelen heel andere problemen. De criminaliteit is een stuk minder. Ik heb de indruk dat de sociale controle in kleine dorpen daarbij ook een rol speelt."

De waarnemend burgemeester is van plan in zijn nieuwe gemeente te komen wonen. Hij denkt aan een huurappartement in de buurt van het raadhuis. Een huis kopen is wat hem betreft niet aan de orde. "Voorlopig ben ik voor een jaar benoemd. Dan ligt het voor de hand om iets te huren. Maar het is natuurlijk wel een overspannen woningmarkt. Maar er zijn gelukkig ook veel hotels in deze gemeente. Er zal vast nog wel ergens een bed voor me zijn."