Burgemeester Weterings poot bijzondere aardappel

HOOFDDORP Onder ideale weersomstandigheden heeft burgemeester Theo Weterings zaterdag in recreatiegebied Plesmanhoek de eerste regels Meerlanders gepoot. Voor de allereerste keer onder een beschermde status.

Het poten van de piepers gebeurde op initiatief van de Coöperatieve Vereniging de Meerlander BGA in samenwerking met Rotaryclub Haarlemmermeer-Schiphol. De Meerlander is niet zo maar een aardappel. Na een procedure van liefst zeven jaar kende de Europese Commissie in december de Meerlander een beschermde geografische aanduiding (BGA) toe. Waarmee de aardappel in hetzelfde rijtje staat als bijvoorbeeld de Parmaham en de Schwarzwälder schinken.

Met een brede lach ziet Gert Jan Petrie, een van de agrariërs die de Plesmanhoek beheren en tevens voorzitter van de Coöperatieve Vereniging de Meerlander BGA de ene na de andere pootaardappel in de grond verdwijnen. Met vaste hand bestuurt de burgemeester de grote trekker alsof het dagelijks werk voor hem is. "De Meerlander is in 1936 in Haarlemmermeer ontwikkeld. Een typisch streekproduct dus. We mogen er trots op zijn dat de aardappel deze bijzondere status gekregen heeft."