• Marina de Wit

Cadeau voor de Voedselbank

HOOFDDORP Een lokale ondernemer die zijn bedrijf heeft beëindigd en zijn vrachtauto aan een goed doel schenkt. Hoe mooi is dat? Het overkwam de vrijwilligers van Voedselbank Haarlemmermeer afgelopen zaterdag. Wim Verlinden uit Zwanenburg overhandigde namelijk zijn autosleutels aan voorzitter Hans de Bats tijdens een werkbezoek van de Haarlemmermeerse fractie en de landelijke voorzitter van de PvdA Nelleke Vederaar.

De loods van de Voedselbank aan de Debbemeerstraat kleurde met het bezoek van de PvdA rood. Het werkoverleg liep rond enen ten einde en Verlinden werd gevraagd zijn vrachtwagen voor te rijden. Met ruim 500 kratten per week die gesorteerd, opgeslagen en verdeeld worden bij onder meer zes uitdeelpunten in Haarlemmermeer is een vrachtwagen met laadklep voor de ruim honderd vrijwilligers geen overbodige luxe.

VERDUBBELD De Bats: "Iedereen heeft hulp nodig. Niet-gebruikt voedsel halen wij op, anders wordt het weggegooid. 24/7 hebben wij de beschikking over enthousiaste chauffeurs. Het verdelen van de pakketten kan niet als je geen vervoer hebt. Het aantal gezinnen dat gebruik moet maken van de Voedselbank is in Haarlemmermeer ten opzichte van 2015 verdubbeld." De Bats vertelt via Kees Bos, dorpsraad lid en Zwanenburger, in contact te zijn gekomen met Verlinden. "Deze ondernemer had een zaak in Zwanenburg en is gestopt. Over de vraag of wij zijn vrachtwagen konden gebruiken, was geen twijfel. De laadklep zal het laden en lossen eenvoudiger maken en onze vrijwilligers met toch wel een gemiddelde leeftijd van boven de zestig jaar enorm ontlasten, want ze hoeven minder te tillen. Een geweldig gebaar." De Bats spreekt zijn dankbaarheid uit voor deze opgepoetste, goed onderhouden en met stickers beplakte schenking. Ook PvdA-voorzitter Vederaar spreekt haar diepe bewondering uit voor de betrokkenheid van deze lokale ondernemer en wil ook graag iets voor de Voedselbank betekenen. Zij overhandigt een waardecheque van 200 euro voor een korte palletwagen.

INTERESSE Verlinden kwam op het idee voor zijn gulle gift via zijn zwager die vrijwilliger is bij de Voedselbank Amsterdam. "Hij vond het niet erg dat ik 'm liever aan Hoofddorp wilde schenken. Natuurlijk hadden andere ondernemers ook interesse in mijn wagen en wilde er 12.000 euro voor geven. Maar ach, dit is toch veel leuker? Ik heb laatst ook een keer zes pallets in Aalsmeer voor de Voedselbank opgehaald. Je rijdt het karretje er zo in." De inmiddels gepensioneerde Verlinden heeft 43 jaar zijn keukenzaak De Zaag in Zwanenburg gehad. "Ik wil ook graag Garagebedrijf Geluk uit Zwanenburg bedanken die de wagen gratis APK gekeurd en schoongemaakt heeft", aldus Verlinden.