• Ton Dijkstra

Camera's ingezet bij bestrijding uitkeringsfraude

HOOFDDORP Sociale rechercheurs die in de gemeente op zoek zijn naar fraudeurs krijgen daarbij de beschikking over cameratoezicht. Het college van burgemeester en wethouders heeft dinsdag ingestemd met een voorstel van wethouder Ap Reinders van Sociale Zaken.

Wethouder Reinders gaf tijdens het wekelijkse persuurtje een toelichting op het nieuwe wapen tegen uitkeringsfraude. Volgens hem komen sociale uitkeringen steeds meer onder druk te staan door de bezuinigingen van de rijksoverheid. Het is daarom van belang dat het beschikbare geld rechtmatig wordt besteed.

Volgens Reinders is cameratoezicht in de strijd tegen fraudeurs hard nodig. Vorig jaar deed de gemeente aangifte tegen twee vermeende fraudeurs die meer dan 50.000 euro aan uitkeringsgeld zouden hebben ontvangen. Op dit moment lopen er nog vijf strafrechtelijke onderzoeken, aldus de wethouder.

Reinders gaf toe dat de inzet van camera's een 'zwaar middel' is. Steeds meer gemeenten besluiten echter dit middel in te zetten. De gemeente Nijmegen heeft een protocol met richtlijnen opgesteld die worden gebruikt als sociale rechercheurs cameratoezicht toepassen. Haarlemmermeer heeft die richtlijnen, die landelijk zijn goedgekeurd, overgenomen.

Het cameratoezicht is dit jaar op proef. Als het middel succesvol is, is het de bedoeling dat het volgend jaar definitief wordt ingevoerd.