• ANP Foto

Cameratoezicht bij haltes R-Net aan eigen succes ten onder

HAARLEMMERMEER Het cameratoezicht bij de bushaltes van R-Net in de gemeente wordt beëindigd. Fractievoorzitter Johan Rip van de HAP sprak daar kort geleden tijdens de raadsvergadering zijn teleurstelling over uit. Volgens hem kunnen de camera's straks weer worden teruggehangen als de criminaliteit bij de haltes weer toeneemt.

De vorige burgemeester, Theo Weterings, besloot veel bushaltes van R-Net van camera's te voorzien, omdat het vandalisme en de criminaliteit soms de spuigaten uitliepen. Na het plaatsen van de camera's zijn de criminaliteitscijfers flink gedaald.

JAMMERDaarom worden ze nu weggehaald. Johan Rip vindt dat erg jammer, zo liet hij merken in de gemeenteraad. "Waarom kunnen die camera's niet gewoon blijven staan om te voorkomen dat vandalen hun oude hobby weer gaan oppakken?"

Burgemeester Onno Hoes antwoordde hem dat het handhaven van de bewakingscamera's simpelweg niet mogelijk is. Je moet op grond van de wet een reden hebben om de camera's te plaatsen.

EVALUATIE Als die reden wegvalt, zoals nu omdat er nauwelijks nog meldingen zijn van overlast, moet je volgens Hoes stoppen met cameratoezicht. De burgemeester zegde toe binnenkort met een evaluatie te komen van jeugdoverlast en vandalisme.