• ANP Foto

CDA op de barricade voor goedkoper glasvezel in buitengebied

HAARLEMMERMEER Het CDA Haarlemmermeer wil dat de gemeente gaat kijken of bewoners en bedrijven in het buitengebied een tegemoetkoming kunnen krijgen voor de aanleg van glasvezel. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die de partij deze week aan het college heeft gesteld. 

Snel internet is van groot belang, zo vindt de Haarlemmermeerse CDA. 'Voor het maken van je huiswerk, het aanbieden van zorg of contact met je klanten is snel internet essentieel.' Daarom is het volgens de christendemocraten een goede zaak dat er, nadat in alle dorpen eerder al glasvezel kwam, nu ook in de buitengebieden een snel netwerk wordt neergelegd. 

RECHTSONGELIJKHEID Maar er is wel een punt van kritiek: de kosten. Een glasvezelaansluiting kost burgers en bedrijven in het buitengebied volgens de partij namelijk 'tussen de 1.500 en 1.800 euro per aansluiting of een duur tarief voor meerdere jaren. Het CDA is van mening dat hier sprake is van rechtsongelijkheid. De gemeente heeft toch richting haar inwoners een zorgplicht'.

 En daarom is de partij van mening dat de gemeente bij moet springen. Het CDA vraagt aan het college wat het er van vindt dat bewoners en bedrijven in het buitengebied volledig zelf voor de kosten op moeten draaien en of het bereid is voor minder draagkrachtige burgers maatregelen te treffen. 

VERGELIJKBAAR Verder wil de partij weten hoe het kan dat in een vergelijkbare situatie in polders als de Wieringermeer en de Noordoostpolder de kosten veel lager zijn, en of het college bereid is de eigen bijdrage per aansluiting te verlagen, wellicht via regelingen van het Ministerie van Economische Zaken of de Europese Unie.