CDA teleurgesteld over beperkte invoering flitsvergunning

HOOFDDORP Het CDA in de gemeenteraad is teleurgesteld dat de flitsvergunning die begin deze maand door de gemeente is ingevoerd slechts voor vier zaken geld. De christen-democraten menen dat veel meer zaken in aanmerking zouden moeten komen voor een flitsvergunning. CDA-raadslid Herman Koning heeft het college van burgemeester en wethouders er schriftelijke vragen over gesteld.

De gemeenteraad nam eind vorig jaar unaniem een motie van het CDA aan om ook in Haarlemmermeer de flitsvergunning in te voeren. Zo'n vergunning betekent dat inwoners simpele zaken snel kunnen regelen. Dat komt de dienstverlening aan de burger zeker ten goede, zo meende de raad.

Op 1 november is de flitsvergunning daadwerkelijk ingevoerd. De nieuwe regeling geldt uitsluitend voor dakkapellen, kozijnwijzigingen, parkeren en sloopvergunningen. Herman Koning zegt dat pakket 'weinig flitsend' te vinden.

Volgens de CDA'er is de flitsvergunning bij andere gemeenten voor veel meer zaken ingevoerd. Zo geeft de gemeente Eindhoven bijvoorbeeld ook flitsvergunningen af voor planologische afwijkingen, erfafscheidingen, bergingen, garages, tuinhuisjes, overkappingen, reclameborden, leegstandvergunningen en het gebruik van de openbare ruimte.

Daarom wil Koning weten of het bij het huidige aanbod aan zaken blijft of dat deze nog wordt uitgebreid. Als er geen zaken meer bij komen, wil het raadslid weten waarom dat is. Hij is ook benieuwd of er flitsvergunningen komen voor ondernemers.