• Desiree van Ommen

Cees Dercksen al tien jaar verbonden aan het Inloophuis

NIEUW-VENNEP Kanker brengt heel wat teweeg in een mensenleven. Zowel op lichamelijk, mentaal en emotioneel vlak. Psychosomatisch oncologiefysiotherapeut Cees Dercksen is een van de therapeuten die vanaf de opening van het Inloophuis betrokken is bij Adamas. Samen met Lily Nieuwenhuizen en anderen startte hij tien jaar geleden de initiatiefgroep.

Dercksen heeft zelf ervaren hoe het is om te leven met kanker. Hij heeft een praktijk Fysiocentre in Nieuw-Vennep, waar hij patiënten begeleidt in alle fasen van het ziekte-, herstel- en acceptatieproces. Hij kende Nieuwenhuizen al toen hij haar bij toeval tegenkwam. Dercksen - toe aan een nieuwe uitdaging - besloot zijn kennis en ervaring in te zetten voor een goed doel. "In mijn praktijk zag ik hoe groot de behoefte was aan ondersteuning onder patiënten en hun naasten. Als iemand met kanker te maken krijgt, moet er ook veel geregeld worden zoals de therapeutische zorg. Het is niet zo overzichtelijk altijd wat je waar kunt halen. De ziekte kost veel energie en je hebt het al druk met overleven. Het is dan praktisch dat je alles onder één dak kunt vinden."

TOEGEVOEGDE WAARDE Dercksen was drie jaar lang coördinator van de Therapeutengroep binnen Adamas. "We begonnen met zeven therapeuten waaronder een kindertherapeut, creatief therapeut, fysio therapeut en lymfe drainage therapeut. Binnen de setting van Adamas zijn de therapeuten van grote toegevoegde waarde."

Dercksen voelt zich erg verbonden met de gasten die het Adamas Inloophuis bezoeken. "Ik weet wat ze doormaken en wil graag mijn ervaring delen en hen begeleiden in het proces. Kanker kan je ook iets positiefs brengen. Eerst zijn er de behandelingen die een houvast geven. Daarna vallen patiënten in een gat. Pas dan dringt het besef door wat er allemaal gebeurd is. De veerkracht komt naar boven en er wordt opnieuw betekenis gegeven aan het leven. En misschien dat er nieuwe keuzes gemaakt worden."

VERTROUWEN In het Adamas Inloophuis vindt de therapeutische begeleiding plaats in een healing environment. "Positieve omgevingsfactoren dragen bij aan het herstel. Het geeft een boost aan je immuniteitssysteem. Via psychosociale gesprekken en oefeningen krijgen mensen weer vertrouwen in het eigen lichaam. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de andere therapeuten. We bieden ook twee keer per jaar een gezamenlijk therapeutisch programma aan 'De smaak van leven', dat enkele dagdelen omvat. Met als kernvragen: Wat heb ik nodig om in de puree te blijven? Wat heb ik nodig om van mijn leven een lekker recept te maken? Veel mensen hebben daar baat bij. Het inloophuis is niet meer weg te denken."