• Eric van Lieshout

Chicanes verdwijnen van de Ringdijk

HOOFDDORP De chicanes op de Ringdijk hebben geen verkeersremmende werking en worden daarom binnenkort weggehaald. Dat zei wethouder Adam Elzakalai donderdag tijdens een presentatie aan de pers van de visie op de Ringdijk en de Ringvaart.

Kort geleden luidde de buurtvereniging in Nieuwemeer nog de noodklok over de verkeerssituatie op de Ringdijk. Het zou vooral voor fietsers levensgevaarlijk zijn. De dijkbewoners onderstreepten hun hartenkreet met een video op YouTube waarin te zien is dat het erg gevaarlijk is op de dijk.

Wethouder Elzakalai beaamde dat donderdag. Volgens hem is gebleken dat chicanes niet goed werken. De gemeente gaat andere maatregelen nemen om de situatie te verbeteren. Zo komen er speciale wegdelen waarop auto's slechts gast zijn. Tegenwoordig komen er steeds meer zogeheten fietsstraten. Daar mogen automobilisten maximaal 30 km per uur rijden.

Maar die weggedeelten worden afgewisseld door stukken waar je gewoon 50 mag rijden. Elzakalai zei dat chicanes niet werken, omdat het te rustig is op de dijk. Daardoor zijn automobilisten geneigd om snel een chicane te 'nemen' om dan weer met volle snelheid door te rijden.

De wethouder zei dat het niet mogelijk is om meer politie de snelheid op de Ringdijk te laten controleren. De critici in Nieuwemeer en Badhoevedorp hadden om extra handhaving gevraagd.

Het college wil 4.2 miljoen euro uittrekken om de maatregelen op de Ringdijk te kunnen uitvoeren. Van dat bedrag is 3 miljoen voor verkeersmaatregelen.

Wethouder Elzakalai benadrukte dat de visie op de Ringdijk niet alleen over verkeer gaat. Het is ook de bedoeling dat de recreatieve functie van de dijk wordt vergroot. De gemeente wil de historische wijk op de erfgoedlijst plaatsen.

De gemeente heeft zo'n 2,5 jaar aan de visie op de Ringdijk en Ringvaart gewerkt. Aanleiding was een brief van zeven dorpsraden van Ringdijkdorpen in 2014, die klaagden over gevaarlijke delen en verpaupering op de dijk. De nieuwe plannen zijn deze week aan alle betrokken dorpsraden en andere organisaties gepresenteerd.