• De droom van de familie Poot: een Airport city.

    Chipshol

Chipshol wil 120 miljoen van Luchtverkeersleiding NL

SCHIPHOL (ANP) Gebiedsontwikkelaar Chipshol heeft een schadeclaim van 120 miljoen euro ingediend bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Chipshol is al jaren in juridische procedures verwikkeld over de ontwikkeling van grond in de buurt van Schiphol en stond ook regelmatig tegenover de gemeente Haarlemmermeer in de rechtbank. 

Chipshol-oprichter Jan Poot had grootse plannen voor het gebied. Er moest onder meer een nieuwe stad, 'Airport city', worden gebouwd, maar Schiphol zelf en overheidsinstanties zagen er geen heil in, waarna een jarenlange juridische strijd volgde over wie op moest draaien voor de kosten. Chipshol heeft inmiddels delen van de grond verkocht, waaronder het Groenenbergterrein.

INFORMATIE Chipshol stelt dat onjuiste informatie van de luchtverkeersleiding over de vliegveiligheid aan de basis lag van een bouwverbod voor het Groenenbergterrein bij Schiphol. Volgens LVNL zou de hoogte van de panden die Chipshol wilde bouwen, een gevaar opleveren voor de luchtvaart. Inmiddels is de nieuwe eigenaar begonnen met de bouw van 100.000 vierkante meter aan logistieke panden die veel hoger zijn dan de oorspronkelijke plannen van Chipshol waarvoor in 2003 een bouwverbod was opgelegd.

De luchtverkeersleiding zegt eind november al een concept-dagvaarding van Chipshol te hebben ontvangen. Ook heeft Chipshol gevraagd of de organisatie openstaat voor een schikkingsoverleg. Na het lezen van de concept-dagvaarding en het schaderapport van Chipshol heeft de luchtverkeersleiding besloten niet te willen schikken. "Een eventuele procedure zien wij met vertrouwen tegemoet'', aldus een woordvoerder.

RECHTSZAAK Ook de gemeente Haarlemmermeer stond in het verleden meermaals tegenover Chipshol in de rechtbank. Onlangs nog won Televerde, dat mede-eigenaar is van Chipshol, een rechtszaak tegen de gemeente over een ander terrein in de polder, in Badhoevedorp-Zuid. Haarlemmermeer is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan.