• Ton Dijkstra

ChristenUnie-SGP wil 'echtscheidingsleges'

HOOFDDORP Om het aantal echtscheidingen tegen te gaan zou de gemeente kunnen overwegen een leges in te voeren als mensen uit elkaar gaan. Dat opperde fractievoorzitter Arjo van Bezooijen van de ChristenUnie-SGP donderdag in de gemeenteraad bij het debat over de voorjaarsnota.

Volgens Van Bezooijen strandt 40 procent van alle huwelijken in Nederland. Hij vond dat onbestaanbaar. Arjo van Bezooijen noemde het een maatschappelijk probleem. Volgens hem worden vooral kinderen de dupe als hun ouders uit elkaar gaan.

De suggestie van de ChristenUnie-SGP maakte veel tongen los in de gemeenteraad. Forza!-raadslid Michel van Dijk vond het idee van Van Bezooijen veel te negatief. Het komt er volgens hem op neer dat mensen worden gestraft als ze gaan scheiden. Het zou veel beter zijn als stellen relatietherapie krijgen als ze er samen niet meer uitkomen, zo vond Van Dijk. Iets dergelijks is al in Amersfoort voorgesteld.

Fractievoorzitter Anneke van der Veer van Onafhankelijk Haarlemmermeer (OL) was het er niet mee eens dat kinderen per definitie de dupe worden van een echtscheiding. Volgens haar zijn sommige kinderen zelfs beter af als hun ouders uit elkaar gaan. Daar was het fractievoorzitter Denise Abbas van D66 het volmondig mee eens. "Je hebt ook kinderen met voldoende veerkracht." Abbas vond het trouwens onzin om dit in de raadzaal te bespreken.