• Archief BDUmedia

College akkoord met bouw ‘mooie stille wijk’

BADHOEVEDORP De kern dicht bij luchthaven Schiphol kan uitgebreid worden met maximaal 700 woningen en appartementen. Dat heeft wethouder Reneman deze week namens het college bekendgemaakt. Indien nu ook de raad akkoord gaat, is realisatie van Schuilhoeve een stap dichterbij, kan er volgens de wethouder een mooie, stille wijk gerealiseerd worden en wordt een procedure van ruim twee jaar afgerond.

In die procedure stonden onder meer Schiphol/KLM en gemeente tegenover elkaar, speelde grondlawaai een belangrijke rol en keurde de Raad van State een deel van het eerder ingediend bestemmingsplan juist af vanwege het begrip grondlawaai. Volgens de RvS had de gemeente daar te weinig rekening mee gehouden. Laatstgenoemde daarmee meteen in een moeilijk parket brengend, want voor grondlawaai bestaat geen normering om als uitgangspunt te gebruiken.

De gemeente probeert dit laatste probleem nu te omzeilen door het invoeren van het begrip woonbeleving. Want, is de redenatie van de gemeente, uit woonbelevingsonderzoeken is meerdere malen gebleken dat Badhoevedorp een bijzonder gewilde kern is om te (blijven) wonen. Een conclusie die door de hoge verkoopcijfers van woningen in deze kern alleen maar bevestigd wordt.

“Dus”, aldus wethouder Reneman in zijn toelichting, “heeft grondlawaai dusdanig weinig invloed dat je als gevolg daarvan de bouw van woningen in Schuilhoeve zou moeten verbieden. En vergeet niet: je moet er niet wonen. Er is keus.”

Vervolgens wees de wethouder nog op de bouwkundige aanpassingen die doorgevoerd moeten worden bij woningen die het dichtst bij de luchthaven (inclusief de diverse proefdraaiplaatsen) staan. Hier moeten zogeten ‘dove’ (geluidsluwe) gevels komen. Een andere maatregel is de keus voor ‘robuuste’ bebouwing aan de rand (12 in plaats van 10 meter hoog) waardoor die als geluidswerende muur kan werken.

“Wij denken dat op deze manier een mooie, stille wijk kan ontstaan en dat het bestemmingsplan dus naar de raad kan.”

Het bouwplan Schuilhoeve ligt tussen de Schipholweg, bedrijventerrein Schuilhoeve, de Groene Zoom en een bestaande woonwijk. Binnen het plan liggen onder meer de locatie van een voormalig garagebedrijf (Plesmanlaan), het terrein van de Koninklijke Marechaussee (Lindberghstraat) en het voormalig tracé van de A9.