College diep door het stof voor fouten in Pioniers-dossier

HOOFDDORP Het college van burgemeester en wethouders is 'enorm geschrokken' van het onderzoek naar de gang van zaken bij de verplaatsing van het honkbalcomplex oftewel het Pioniers-dossier. Dat zei sportwethouder Adam Elzakalai vrijdag tijdens een speciale persbijeenkomst.

Elzakalai bood alvast zijn excuses aan aan de gemeenteraad. Dat deed ook burgemeester Theo Weterings. Hij zei dat een burgemeester een bijzondere verantwoordelijkheid heeft in de actieve informatieplicht naar de gemeenteraad toe. Dat is in het dossier over het honkbalcomplex volledig misgegaan.

In het onderzoek staat dat toenmalig sportwethouder Michel Bezuijen volledig op de hoogte was van alle financiële ontwikkelingen rond het honkbalcomplex. Toenmalig wethouder Jeroen Nobel van Financiën was beperkter op de hoogte. Zij hebben hun kennis niet gedeeld met andere wethouders of de burgemeester, zo is vastgesteld.

Ook wethouder Marjolein Steffens was bij de persbijeenkomst aanwezig. Zij was in de vorige raadsperiode fractievoorzitter van de HAP en toen erg kritisch over het Pionier-dossier. Steffens zei vrijdag geschokt te zijn door de resultaten van het onderzoek maar niet verrast. De HAP heeft altijd de overtuiging gehad dat er zaken niet goed gingen in het dossier. "Dat is nu bewaarheid."

Adam Elzakalai gaat binnenkort het debat aan met de gemeenteraad. Hij heeft niet overwogen om af te treden, zei hij vrijdag. Het gehele college is overigens politiek verantwoordelijk voor wat er fout is gegaan.

Het college heeft direct maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. De financiële procedures zijn aangescherpt. "Dit mag nooit meer gebeuren", zo benadrukten de drie bestuurders vrijdag tijdens de persbijeenkomst.