• Pixabay

College: 'Grond Schiphol-Oost slechts licht vervuild'

HOOFDDORP De grond die komende week met vrachtwagens vanuit Schiphol-Oost naar een terrein in Rozenburg wordt vervoerd, is niet zwaar vervuild maar slechts licht verontreinigd. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders dinsdag in een brief aan de gemeenteraad.

Vorige week ontstond er beroering over het vermeende transport van zwaar vervuilde grond van Schiphol-Oost naar Aalsmeerderbrug. Het Haarlems Dagblad meldde dat er 50.000 kubieke meter ernstig verontreinigde grond op een terrein in Aalsmeerderbrug wordt gestort. Deze grond is in Schiphol-Oost afgegraven voor de aanleg van een nieuwe HOV-lijn.

Naar aanleiding van de ophef kwam CDA-fractievoorzitter Mariëtte Sedee met een verzoek tot een spoedbijeenkomst van de gemeenteraad. Die zou vanavond plaatsvinden, maar het verzoek is na de brief van het college ingetrokken.

Milieuwethouder John Nederstigt zei dinsdag in een toelichting op de brief dat er sprake is van een misverstand. Er is op Schiphol-Oost inderdaad sprake van de opslag van een grote partij zwaar vervuilde grond, maar die wordt helemaal niet vervoerd. Die grond blijft gewoon op de huidige locatie, aldus de wethouder.

De grond die wel wordt opgeslagen in Rozenburg is slechts licht vervuild met PFOS. Dat is een giftige stof die volgens wethouder Nederstigt in Nederland veel vaker wordt aangetroffen in de grond. "Haarlemmermeer is daar zeker niet uniek in. PFOS komt in heel Nederland voor."

De gemeente heeft de conclusie getrokken dat het transport van de grond komende tijd keurig binnen de regels gebeurt. De operatie is een verantwoordelijkheid van de provincie Noord-Holland, die ook eigenaar is van het terrein in Rozenburg. "Er is dus niets aan de hand", zei wethouder Nederstigt dinsdag.

Gezien deze wending is een spoedoverleg met de gemeenteraad helemaal niet meer nodig. CDA-fractievoorzitter Sedee heeft haar verzoek daarom ingetrokken. Dat komt ook doordat de raad zich over twee weken toch al gaat buigen over een voorstel van het college van B en W voor beheer van de Haarlemmermeerse bodem. De situatie met het zwaar verontreinigde grond op Schiphol-Oost en alles wat daar mee samenhangt kan daar mooi in worden meegenomen.