• Eric van Lieshout

College terughoudend over proef met legale wietteelt

HOOFDDORP Het is onduidelijk of het college van B en W de gemeente Haarlemmermeer wil aanmelden voor de proef met legale wietteelt die het nieuwe kabinet in het vooruitzicht heeft gesteld. Dat blijkt uit de antwoorden op schriftelijke vragen van D66-raadslid Pablo Meegdes.

Het kabinet heeft in het vorige maand gepresenteerde akkoord vastgelegd dat het zo mogelijk binnen zes maanden met wetgeving komt voor 'uniforme experimenten met het gedoogd telen van wiet voor recreatief gebruik'. Het gaat om zes tot tien middelgrote gemeenten.

D66 is er groot voorstander van dat Haarlemmermeer meedoet aan de proef. Volgens raadslid Meegdes is het experiment een unieke kans om de handel in wiet in Haarlemmermeer verder uit de illegaliteit te halen en de zogeheten achterdeur van coffeeshops beter te regelen. De D66'er stelde daarom schriftelijke vragen

In de antwoorden op die vragen blijkt niet of het college zich nu wil aanmelden voor het experiment of niet. Volgens B en W wordt pas na de komst van de nieuwe wetgeving een selectie gemaakt van deelnemende gemeenten. De VNG voert de coördinatie van de gezamenlijke aanmelding van gemeenten.

Raadslid Pablo Meegdes is vooralsnog teleurgesteld over de antwoorden. Volgen hem geeft het college onvoldoende duidelijkheid, zo laat hij op Twitter weten. "Wat ons betreft moet die duidelijkheid er wel komen."