• Ton Dijkstra

College voor 'selectieve groei' van Schiphol

HOOFDDORP Het college van burgemeester en wethouders is vooralsnog voorstander van een 'selectieve groei' van de luchthaven Schiphol. Dat zei wethouder Adam Elzakalai van Luchthavenzaken donderdag tijdens de raadsvergadering.

VVD-raadslid Pieter Jan de Baat vroeg het college om een reactie op het recente besluit van het kabinet om de uitbreiding van het vliegveld in Lelystad met een jaar uit te stellen. Dat besluit heeft direct gevolgen voor de situatie op Schiphol, omdat de groei van het vliegverkeer toch ergens moet worden opgevangen.

De uitbreiding van vliegveld Lelystad is onderdeel van het zogeheten Alders-akkoord uit 2008. Daarin is afgesproken dat vakantievluchten van Schiphol zouden worden verplaatst naar regionale luchthavens als Eindhoven en Lelystad.

Nu dat voorlopig niet gaat gebeuren, is dat een acuut probleem, zo meende wethouder Elzakalai. Een tweede probleem is dat Schiphol bijna aan het maximum van 500.000 vluchten per jaar toe is. De verwachting was dat die grens pas in 2020 zou worden bereikt.

Voor fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! lag de zaak simpel. Hij zei dat de economische gevolgen groot zijn als Schiphol niet verder kan groeien. Als de luchthaven op slot gaat, ontstaat er een enorm probleem, zo stelde Meijer.

CDA-fractievoorzitter Mariëtte Sedee was snel klaar met de discussie. Zij stelde dat de gemeente helemaal niet over de toekomst van Schiphol gaat. Maar onder druk wordt alles vloeibaar, zo reageerde fractievoorzitter Johan Rip van de HAP. "We gaan er wel degelijk over."

PvdA-fractieleider Chris Vonk noemde het belangrijk dat Haarlemmermeer nu niet de overlast op haar nek gaat nemen die in Lelystad niet wordt getolereerd.

De fractie van GroenLinks pleitte al eerder voor een debat over Schiphol. Fractievoorzitter Nicole Mulder vroeg het college wanneer dat eindelijk gaat gebeuren. Wethouder Elzakalai beloofde haar dat dit binnenkort gaat gebeuren.

De wethouder zei dat het op dit moment van groot belang is dat er op diverse niveaus over Schiphol wordt gesproken. De gemeente is in dat licht 'een radertje in het systeem', aldus Elzakalai. Hij beloofde de raad er bovenop te blijven zitten. "Stil zitten is nu geen optie."