• Ton Dijkstra

College wil geen boerkaverbod

HOOFDDORP Het college van burgemeester en wethouders heeft geen enkele behoefte om in Haarlemmermeer een boerkaverbod in te voeren. Dat zei burgemeester Theo Weterings donderdag tijdens een discussie in de gemeenteraad over wijzigingen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Een verbod op gezichtsbedekkende kleding, waaronder de boerka, is een vurige wens van de fractie van Forza! Fractievoorzitter Paul Meijer zei donderdagavond dat kledingstukken als de boerka, waarbij alleen de ogen zichtbaar zijn, voor onveilige gevoelens zorgen onder de bevolking. Forza! komt mogelijk met een amendement om het verbod in de APV op te nemen en wil er ook met de andere fracties in de raad over spreken.

Andere partijen lieten zich donderdag niet uit over het voorstel van Forza! Burgemeester Weterings deed dat dus wel. Volgens hem is er geen enkele aanleiding om de boerka of andere gezichtsbedekkende kleding te verbieden. Boerka's kunnen op geen enkele manier in verband worden gebracht met criminaliteit, zo stelde de burgemeester. Landelijk wordt ook al jaren gesproken over een boerkaverbod, maar de kans dat die er ooit komt lijkt klein.

HAP-fractievoorzitter Johan Rip vroeg aandacht voor een heel andere kwestie. Hij wil dat de minimumleeftijd om in de prostitutie te werken wordt verhoogd van 18 naar 21 jaar. Volgens hem komt het vaker voor dat meiden op steeds jongere leeftijd als prostituee aan de slag gaan en om die trend tegen te gaan zou de gevraagde aanpassing moeten worden doorgevoerd. Andere gemeenten, zoals Amsterdam, zijn Haarlemmermeer daarin al voorgegaan, aldus Rip.

Ook deze kwestie speelt op landelijk niveau. De verhoging van de prostitutieleeftijd staat in een wetsvoorstel over het prostitutiebeleid dat al geruime tijd bij de Eerste Kamer ligt ter goedkeuring. De Eerste Kamer kan echter maar geen knopen doorhakken. Volgens burgemeester Weterings willen meerdere gemeenten in Noord-Holland niet langer wachten en willen ze voor komende zomer zelf de minimumleeftijd gaan verhogen. HAP-fractieleider Rip vond het een goed idee om daarop te wachten.