• Pixabay.com

College wil versneld 8.000 woningen bouwen

HOOFDDORP Het college van burgemeester en wethouders heeft plannen om versneld 8.000 woningen in de gemeente te realiseren. Het gaat om nieuwbouw in Nieuw-Vennep-West, Hoofddorp-Noord, in Cruquius en Lisserbroek-Noord. Dat hebben wethouder Adam Elzakalai van Ruimtelijke Ordening en Tom Horn van Wonen dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse gesprek met de pers.

De rijksoverheid heeft uitgerekend dat tot 2040 250.000 nieuwe woningen nodig zijn in de regio Amsterdam. Haarlemmermeer wil daar graag haar bijdrage aan leveren. Wethouder Elzakalai zei dat de gemeente op dit moment al een aardige duit in het zakje doet met de plannen voor nieuwe huizen in De Parken, in Badhoevedorp en de 3.000 tot 4.000 nieuwe woningen op bedrijventerrein Beukenhorst-West dat de naam Hyde Park heeft meegekregen.

Maar al die plannen zijn naar de mening van het college niet genoeg om aan de huidige vraag naar woningen te voldoen. Er is honger naar meer. "We willen nu haast maken om die 8.000 woningen ook werkelijk te kunnen bouwen", aldus wethouder Elzakalai.

Het college wil vijf extra banen om de bouwplannen te kunnen uitvoeren. In de huidige ambtelijke organisatie is daarvoor onvoldoende capaciteit. B en W willen dit in een voorstel aan de gemeenteraad voorleggen.

Wethouder Tom Horn benadrukte dat het om een tijdelijke investering gaat. De bouwplannen leveren de gemeente in de toekomst ook geld op. Horn en Elzakalai zeiden dinsdag dat er heel veel belangstelling is voor projecten in Haarlemmermeer. "We worden platgelopen door ontwikkelaars."

In totaal is er in de gemeente nog ruimte voor zo'n 20.000 nieuwe woningen. Het college wil in de toekomst meer verouderde bedrijventerreinen ombouwen tot woonwijken. Beukenhorst-West is daarvan dus het eerste goede voorbeeld.

Er is behoefte aan alle woontypen, maar vooral aan sociale huurwoningen. Het college wil dat in alle nieuwbouwgebieden er een prettig woonklimaat komt. De locaties moeten goed bereikbaar zijn en energieneutraal worden gebouwd.