• eigen opname

Column VrouwSimona: i-TREE…

Waarschijnlijk komt bovenstaand woord ook u niet bekend voor. Ik had er nog nooit van gehoord. Niet zo vreemd, want het is overgewaaid uit Amerika. Het is geen twitterbericht van de president aldaar, maar een zeer serieus programma om de maatschappelijke waarde van bomen om te zetten in klinkende munt. Wat blijkt, bomen dragen bij aan veel maatschappelijke zaken en lossen die op zoals: CO2 opslag, wateropvang, luchtverontreiniging, koeling, biodiversiteit en dragen bij aan de gezondheid van mensen. Ze multitasken zich suf en leveren miljoenen euro's aan maatschappelijk voordeel op. Met dit programma komt er een andere kijk op groen/bomen in een gemeente. Op de gemeentelijke balans staan ze altijd aan de kant van de kostenpost, nooit aan wat ze bijdragen aan die balans.

Maar dat gaat hopelijk nu flink veranderen. Zeker nu ze in Utrecht met dit programma ontdekt hebben, dat de bomen daar voor 5,5 miljoen euro CO2 opslaan en daarnaast voor 1,5 miljoen euro per jaar maatschappelijk voordeel opleveren. De waarde van groen wordt zo goed inzichtelijk en zorgt er ook al voor dat projectontwikkelaars er oren naar hebben. En zo samen met gemeenten kunnen berekenen wat er gecompenseerd moet worden aan groen wanneer er gebouwd gaat worden. Een idee voor Haarlemmermeer? Ik hoop wel dat ze er snel kennis van nemen, want ik zie met bezwaard hart hoe het groen drastisch verdwijnt uit mijn directe leefomgeving. In Haarlem, niet zover bij mijn woonstee vandaan gebruiken ze het i-Tree programma al. Daar loopt bij heftige regenval de Grote Markt vol met water dat niet snel genoeg meer wegstroomt. Volgens i-Tree zouden daar naaldbomen uitkomst bieden. Druppels water die aan naalden blijven hangen stromen niet meteen naar lage punten.

In New York is nu een boom meer waard dan in Nederland. Dankzij het programma rekent het de gunstige effecten uit op o.a. de huizenprijzen en besparing op airconditioning. Ik zou zeggen gemeente Haarlemmermeer waar wacht je nog op? Wij doen toch zeker niet onder voor Amerika! Er zijn al landen waar een aanvullende i-Tree app is ontwikkeld waarmee bewoners per individuele boom kunnen zien wat deze bijdraagt aan de buurt. Wij zouden bomen moeten gaan zien als medebewoners op onze planeet, en niet als een sta in de weg die het in zijn kruin haalt om elk jaar weer z'n blaadjes te laten vallen.

Ik heb inmiddels weer een nieuw boompje gekregen achter mijn huis in het openbaar groen, daarvoor gemeente mijn dank.

VrouwSimona…