• Kunst 2001

Computer-graphics en keramieken huizen

BADHOEVEDORP 'Je hebt geen rommel, en je hoeft familie en vrienden niet lastig te vallen met je werk.' Dat antwoordde kunstenaar Herre Methorst met een knipoog toen werd gevraagd of hij het 'gewone' schilderen niet miste.

Hij kan zich in computer graphics heel erg goed uiten, veel beter dan met de traditionele schilderkwast of met andere kunstvormen waarmee hij bezig is geweest zoals zeefdrukken. 'Ik kan hiermee het resultaat krijgen dat ik wil'. Hij exposeert zijn werk in Galerie Kunst 2001 in het Dorpshuis, samen met Arthur Meijer die in zijn werk de mens in zijn milieu centraal stelt, maar tevens 'commentaar' geeft op de kwetsbaarheid van het milieu. Hij maakt zich er grote zorgen om en verwerkt die zorg in zijn werk: keramieken gebouwen en objecten van draadstaal.

Zondagmiddag werd de tentoonstelling van beide kunstenaars onder grote belangstelling geopend. De tentoonstelling duurt tot en met 17 maart en is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

CONDITION HUMAINE De reden voor het bijeenbrengen van deze kunstenaars voor deze expositie, was voor de tentoonstellingscommissie van Galerie Kunst 2001 in eerste instantie het architectonische aspect in hun werk. Maar bij nader inzien bleek dat niet de architectuur maar de 'condition humaine' voorop staat. Arthur Meijer prees de prachtige wijze waarop zijn werk in Galerie Kunst 2001 wordt tentoongesteld en beide kunstenaars waren ook ingenomen met de combinatie van hun werk in één expositie.
De opvallende keramieken huizen en torens van Meijer trekken in eerste instantie de meeste aandacht naar zich toe, maar de objecten van draadstaal waarin de kwetsbaarheid van de natuur wordt 'verwoord' ontroeren. Een verlaten merelnest, geplaatst in een object van draadstaal, met minuscule blauwe stukjes eierschaal herinneren aan het kwetsbare jonge leven dat daarin is ontstaan. Methorst laat op de computer de digitale wereldbol draaien, zoomt met streetview in op een willekeurig gekozen plek, kijkt 'om zich heen' en stopt als hij iets ziet dat hem treft, maar hij komt altijd uit bij een beeld met mensen. Dat beeld van streetview werkt hij verder uit op een andere computer in verschillende kunstprojecten.