• Redactie

Culturele broedplaats op Geniedijk in de maak

HOOFDDORP Er wordt de komende maanden hard gewerkt aan de realisatie van een culturele broedplaats op de Geniedijk nabij de snelweg A4. Het is de bedoeling dat de locatie in de eerste helft van volgend jaar in gebruik wordt genomen. Dat heeft cultuurwethouder Derk Reneman dinsdag tijdens het wekelijkse persgesprek bekendgemaakt.

Om de nieuwe broedplaats voor kunstenaars, publiek en ondernemers mogelijk te maken worden de onderdelen van de Stelling van Amsterdam ter hoogte van het Geniepark gerestaureerd. Het gaat om De Batterij aan de Sloterweg, acht munitiebunkers, twee kazematten en een betonnen muur langs het fietspad. De broedplaats krijgt als naam GinDS (Genie in De Stelling). Wethouder Reneman is erg enthousiast over de restauratie. Hij zegt altijd al dol te zijn geweest op de locatie.

De broedplaats op de Geniedijk is onderdeel van de herontwikkeling van het Geniepark. De gemeenteraad stelde eind 2014 geld beschikbaar voor de start van die grote klus. Inmiddels is de dijk tussen station Hoofddorp aan de westkant en Fort Aalsmeer aan de oostkant heringericht en de bomenweide tussen de Rijnlanderweg en de A4 aangelegd. Nu zijn dus de onderdelen van de Stelling van Amsterdam op de Geniedijk aan de beurt.

De gemeente werkt in het project samen met Stadsherstel Amsterdam, Bureau Broedplaatsen Amsterdam, een ontwikkelaar en de provincie Noord-Holland. Voor de uitvoering van een cultureel programma in de komende twaalf jaar is vooralsnog een bedrag van 300.000 euro gereserveerd.