• Het Nederlandse team is één van de 16 deelnemende voetbalteams

    Erik van der Horst
  • Ook een dansgroep uit Peru doet mee aan het evenement Football & Culture

    aangeleverd
  • Zahava Eliasi ontvangt gesigneerde bal van Sjaak Swart voor winnend team

    aangeleverd

Culturen met voetbal en dans uit zestien landen

Jet Kuiper

Op het terrein van VV UNO aan de Bennebroekerweg 709 vindt op 22 juni van 12.00 tot 18.00 uur het Football & Culture evenement plaats. Voetbalteams uit 16 verschillende landen spelen tegen elkaar, dansgroepen voeren traditionele dansen uit en er is een 'International Food Market', waar lekkernijen uit verschillende culturen te koop zijn. Wethouder Mieke Booij van Sport, Zorg en Welzijn opent het evenement. De toegang is gratis.

Voetbal, dans en eten samen, dat is uniek,' zegt Zahava Eliasi van Z&Events en organisator van het Football & Culture evenement, waar 16 voetbalteams uit verschillende landen op 22 juni tegen elkaar zullen spelen op het terrein van VV UNO. Tegelijkertijd worden op een podium dansen in traditionele kledij uitgevoerd, er zijn eetkramen en activiteiten voor kinderen. Het winnende voetbalteam krijgt behalve een wisselbeker een voetbal gesigneerd door de bekende voormalig voetballer Sjaak Swart. Tijdens de opening zullen, net als bij een Olympiade, de deelnemers met een bord van hun land het terrein over lopen.

Doel van het evenement is uitwisseling van ervaringen op sportief en cultureel gebied tussen verschillende nationaliteiten. Er wordt gedanst in eigen klederdracht en met eigen muziek door groepen uit Nederland, Bolivia, Chili, China, Filippijnen, Israel, Paraguay, Peru en Suriname. De voetbalteams komen uit Brazilië, Chili, China, Colombia, Eritrea, India, Italië, Marokko, Nederland, Portugal, Somalië, Spanje, Syrië, Suriname, Tanzania en Turkije. Na het succes van 2018 zal deze editie van Football & Culture voor de tweede keer plaatsvinden.

Blauwe ogen. De 58-jarige Eliasi kwam 35 jaar geleden vanuit Israël hier wonen om te trouwen met een Nederlander. 'Ik viel voor zijn mooie blauwe ogen,' zegt ze, 'dat is eigenlijk het hele verhaal.' Maar dat hele verhaal blijkt toch heel lang en niet alles te zijn. Ze kreeg drie kinderen en wilde zo snel mogelijk integreren in de Nederlandse maatschappij. Om de taal te leren ging ze vrijwilligerswerk doen in een verzorgingshuis. Ook toen al vond ze dat mensen van verschillende nationaliteiten met elkaar moeten leven in deze maatschappij.

Sporten. Eliasi, die zelf actief is in verschillende takken van sport, zoals conditietraining, zwemmen en hardlopen en voormalig nationaal kampioen marathon is, zet zich in voor meer bewegen voor ouderen waaraan ze ook gymles geeft, is voetbalscheidsrechter, voetbaltrainer en heeft een groep Nordic Walking. Veel doet ze op vrijwillige basis. 'Met dit Football & Culture evenement wil ik laten zien hoe verschillende culturen samen kunnen sporten, dansen en eten,' zegt ze, 'een combinatie die nergens anders in Nederland voorkomt.'

Toeschouwers. De 500 toeschouwers die worden verwacht kunnen over het hele terrein heen en weer lopen, naar voetbal en dans kijken of gaan zitten aan de picknicktafel bij de kantine waar ook een luchtkussen, stoelen, bankjes en krukjes staan. Kinderen van alle leeftijden kunnen spelletjes doen, zoals zaklopen, sumo voetbal, landenroulette en eendjes vissen. Grotere kinderen in tenue van eigen land helpen met de spelletjes. ' Volgens een vastgelegd schema en met 8 scheidsrechters spelen de 16 voetbalteams eerst met 8 tegen 8,' legt Eliasi uit, 'totdat de winnaar komt uit de 2 laatst overgebleven teams. Elke partij duurt 20 minuten, zodat er de hele dag van de voetbalwedstrijden genoten kan worden.'

Foodmarket. De 'International Foodmarket' op het terrein bestaat uit 5 eetkraampjes: uit Turkije, Nederland, Suriname, Indonesië en China waar traditioneel zelfgemaakt eten, hapjes en lekkernijen geproefd en gegeten kunnen worden, zoals empanada, roti, köfte, saté ajam en de hier bekende Nederlandse snacks. Betalen hier is echter alleen cash mogelijk. Drinken is uitsluitend in de kantine te koop. 'Ook hier, op het gebied van eten, kunnen mensen kennis maken met andere culturen,' vertelt Eliasi.

Het evenement vindt plaats op zaterdag 22 juni op het terrein van VV UNO aan de Bennebroekerweg 709 in Hoofddorp en duurt van 12.00 tot 18.00 uur. Wethouder Mieke Booij opent het evenement om 13.00 uur. De toegang is gratis. Website www.zevents.nl