D66 blijft zich zorgen maken over drones

HOOFDDORP De fractie van D66 blijft zich zorgen maken over het gebruik van drones in de omgeving van Schiphol. Raadslid Pablo Meegdes stelde er donderdag tijdens de raadsvergadering mondelinge vragen over.

D66 stelde al eerder schriftelijke vragen na een incident begin april waarbij een drone bijna tegen een vliegtuig aanvloog. Nadien zijn er nog twee incidenten geweest, waarbij ook een arrestatie is verricht. Een persoon werd in de kraag gevat die een drone nabij de luchthaven wilde laten opstijgen.

Het college heeft D66 inmiddels laten weten dat handhaving van het droneverbod in de buurt van de luchthaven Schiphol absolute prioriteit heeft. D66'er Meegdes vroeg zich af of het college na de incidenten geen aanvullende maatregelen kan nemen. Hij dacht aan informatie bij de verkoop van drones dat gebruik van de vliegende objecten in de omgeving van Schiphol absoluut verboden is.

Burgemeester Theo Weterings antwoordde Meegdes dat de gemeente intussen alle noodzakelijke maatregelen heeft genomen. Het wachten is volgens hem op het aanpassen van landelijke regels, waardoor de aanpak verscherpt zou kunnen worden.